FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Városfásítás – 10 millió font támogatással

Az FWS vezérigazgatója, Shireen Chambers és Richard Haydock, a BP programigazgatója

Skócia: Egy városi erdőgazdálkodási program 10 millió font (GBP = kb. 4,4 milliárd forint) támogatást kapott egy természetvédelmi jótékonysági szervezet és egy olajipari óriásvállalat új partnerségének köszönhetően.

A megállapodás értelmében a BP támogatja a Future Woodlands Scotland (FWS) törekvését, hogy zöldebb városokat, községeket és városi területeket hozzon létre.

A BP skóciai tengeri szélerőműparkjának, a Morven-nek a fejlesztése részeként a pénz lehetővé tette az FWS számára, hogy felvegye első városi erdőgazdálkodási vezetőjét, Des Hackettet, aki a városi erdőgazdálkodási program megvalósítását fogja vezetni, amelyet várhatóan 2024 közepén indítanak el.

Shireen Chambers, az FWS vezérigazgatója elmondta: “Izgatottan várjuk, hogy a BP-vel együttműködve megtegyük a következő lépést a városi erdőgazdálkodási programunk fejlesztésében, amely a skót városi területeken élő több mint 4,5 millió ember potenciális javát szolgálja. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a városi környezetre, jelentős előnyöket biztosítva az emberek, a környezet és a gazdaság számára a városi településeinken és azok környékén található változatos fa- és erdőhálózat létrehozásával.”

A kutatások azt mutatják, hogy a természethez való hozzáféréssel járó egészségügyi és jóléti előnyök mellett a városi erdőgazdálkodás gazdasági előnyökkel is járhat. A Forest Research és a Defra nemrégiben készült tanulmánya szerint az Egyesült Királyság városi és vidéki területein található egyes fák értéke évente akár 3,8 milliárd fontot is elérheti. A gazdasági értéket a fák és erdők szén-dioxid megkötésében és tárolásában, a hőmérséklet szabályozásában, az árvizekkel szembeni ellenálló képesség erősítésében, valamint a zaj- és légszennyezés csökkentésében játszott szerepükre alapozzák.

Shireen hozzátette: “Mivel Skóciában az emberek több mint 80 százaléka városi területeken él, fontos, hogy lakóhelyükön hozzáférjenek a zöld hálózatokhoz. A program célja, hogy zöldebb környékeket hozzon létre, beleértve a parkokban, utcákon, közművesített területeken, valamint a csatornák és folyók mentén található fákat, ami arra ösztönzi az embereket, hogy több időt töltsenek a szabadban, a közösségükkel való interakcióban, ami viszont elősegíti az egészséget és a jólétet.”

Richard Haydock, a BP brit tengeri szélerőművekért felelős programigazgatója elmondta: “Büszkék vagyunk a BP és a Future Woodlands Scotland régóta fennálló partnerségére. A városi erdőgazdálkodási programról szóló megállapodás támogatásunk fontos bővítését jelenti. Alig várjuk, hogy 2024-ben elindíthassuk a programot, amely a fák és zöldterületek számának növelésére összpontosít majd Skócia városaiban és településein.”

forrás: ForestryJournal

Előző cikk

A magyar vadhús piaci lehetőségei

Következő cikk

Nem lesz szélerőmű a Türingiai-erdőben: az erdő átalakítása nehezebbé válik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések