FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Profi pingpongütők

Szerencsések azok az emberek, akik a munkájuk során is a hobbijuknak élhetnek és ha a gyártott termékünket még jól meg is fizetik, akkor egy igazán örömteli pálya állhat előttünk. Így volt ezzel Michael Schneider is, aki az imádott hobbijából bizniszt csinált és megalapította a Soulspin-t, ahol profi asztalitenisz-ütők készülnek a világ minden tájára.

Michael az 1970-es évek végén kezdi meg első asztalitenisz-pengék fejlesztését, miután kitanulja az asztalos szakmát. A SUNFLEX cég felvette pengefejlesztőnek, ahol igazán beindulhatott a karriere. Mára már több ezer pengét fejlesztettek ki, legtöbb esetben kínai ügyfelek megrendelésére, valamint a legkülönfélébb márkák számára.

A 2000-es évek elején elkezdi felépíteni a gumiragasztók gyártását Neuwiedben. Időközben a következő generáció, Claudia és Lukas is részt vesz már a gyártásban. A cég növekszik és megszületik az ötlet egy saját, és mindenekelőtt egy nagyon különleges asztalitenisz pengesorozat kifejlesztésére. “A játékosnak képesnek kell lennie arra, hogy egyénileg tervezze meg asztalitenisz-pengéjét.”

Így 2010-ben azzal a küldetéssel kezdtek, hogy megváltoztatják az asztalitenisz világát, s áthozzák a digitális korba. Ügyfeleiknek képesnek kell lenniük arra, hogy asztalitenisz-ütőiket személyre szabják egyéni igényeik szerint, s beállíthassák a tökéletes pengéjüket. Több hónapos fejlesztési munka, tervezés, CAD programozás és több száz próbaüzem után 2012-ben elindították a SOULSPIN-t. Ezzel a világ első és egyetlen asztalitenisz penge konfigurátorát.

Laikusként nem is gondolnánk, hogy mennyi szempontot kell figyelembe vennie a mesternek az asztalitenisz-ütő készítése során. Folyamatosan egyeztetnek a versenyzőkkel, tesztelik az alapanyagokat, szerkezeti megoldásokat terveznek, továbbá ma már a számítógépes modellezéssel is elősegítik, hogy olyan végterméket kapjanak, amivel a felhasználó ki tudja hozni magából a legjobbat.

Az ütő általában három rétegből áll: a penge, a szivacs és a felületi borítás. A penge, amit gyakran a „szív”-nek is hívnak, több rétegből áll, általában fa vagy fa és szintetikus anyag kombinációjából. A penge vastagsága, tömege és az anyagok kombinációja határozza meg a rugalmasságát és a rezonanciáját, ami befolyásolja a labda irányítását és sebességét. A szivacs a penge és a borítás között helyezkedik el, s általában poliuretánból készül. A szivacs vastagsága és keménysége határozza meg a labda sebességét és pörgését. Végül, a felületi borítás (ami lehet sima vagy bordás) befolyásolja, hogyan „fogja” az ütő a labdát, s ezáltal mennyire irányítható a labda. Az ütő markolatának formája és mérete ugyancsak fontos tényező a megfelelő ütő kiválasztásánál. A markolatnak kényelmesnek kell lennie a kézben, s lehetővé kell tennie a kéz mozgását anélkül, hogy az ütő elveszítené a stabilitását. Pingpongütők esetében három tulajdonság fontos: a sebesség, a csavarás és az irányíthatóság. Ezek egy 10-től 100-ig terjedő skálán mozognak: minél nagyobb a szám, annál jobbak az ütő adott tulajdonsága. Ha a lehető legjobban irányítható ütőt keresed, akkor az irányíthatóság mellett a lehető legnagyobb számnak kell szerepelnie.

CNC gyártás:


A penge készítésének folyamata:

forrás: Laukó Zoltán – faipar a SoulSpin írása alapján

Előző cikk

Rengeteg a tűzifával ügyeskedő

Következő cikk

ICWST 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések