FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ICWST 2023

Kiváló szakmai minőségű és nagyon jól szervezett „Adventi” faipari konferenciát tartottak a Zágrábi Egyetemen 2023. december 7-8-án.

Az ICWST 2023, immár 32. alkalommal került megrendezésre Zágrábban. A konferencia mottója: Unleashing The Potential of Wood-based Materials – Falapú anyagok potenciáljának felszabadítása

A szervezés konzorciumban valósult meg, partnerek:
– Faipari Technológiai Tanszék, Erdészeti és Faipari Technológiai Kar, Zágrábi Egyetem, Horvátország
– Fatudományi és Technológiai Tanszék, Biotechnikai Kar, Ljubljanai Egyetem, Szlovénia
– Erdőipari Kar, Erdészeti Egyetem, Szófia, Bulgária
– InnovaWood, Brüsszel, Belgium

A konferencián a Soproni Egyetemet prof. dr. Németh Róbert képviselte, aki a tudományos bizottság tagjaként támogatta a rendezvényt, illetve ő tartotta az első bevezető előadást, amit élénk szakmai párbeszéd követett.

A soproni előadás a TKP ErdőLab projekt a faanyagok módosítása területén elért eddigi eredményeit összegezte a termikus módosítás, tömörítés, acetilezés és különböző nanotechnológiás anyagok használata által. A vizsgált főbb fafajok: gyertyán, szürkenyár, bálványfa, cser, de közöltünk eredményeket bükk és erdeifenyő fafajokra vonatkozóan is. A tartósságot jelentősen sikerült javítani, egyes esetekben pl. a gyertyánt a teakfával azonos műszaki képességekkel tudtuk felruházni, biocid anyagok használata nélkül.

A konferencián főként dél és közép-európai országok kutatói vettek részt (kb. 80 fő). Képviseltette magát az InnovaWood szervezet is, ami számos európai faipari kutatási program koordinációjáért felel.

Horvátországban a közel 4 millió lakosra kb. 2,8 millió ha erdőterület jut. Az ország erdősültsége közel 50%.

A faipari mérnök képzést 5 intézet gondozza:
– Fatudományi Intézet
– Anyagtechnológiai Intézet
– Folyamatmérnöki Intézet
– Termelésszervezési Intézet
– Építőipari Bútor- és Faipari Intézet

Jelenleg 12 professzori pozíció erősíti a képzés tudományos talapzatát.

Szomorú érdekesség, hogy a Campus egy része jelenleg is renoválás alatt áll a 2020-as földrengés okozta károk következtében. A szimbolikus katedrális két tornya is felújításra szorul, a faszerkezeteket daruk segítségével, robbantásos leválasztással emelték le. A helyreállítás mérnöki feladatait az egyetem faiparos kollégái irányítják.

forrás: Németh Róbert, SOE FMKK

Előző cikk

Profi pingpongütők

Következő cikk

Ajándékötletet (is) ültetünk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések