FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Fából már minden lehetséges, még az is, ami nem

A szemüveg feltalálásakor még csak természetes alapanyagok jöhetettek szóba az elkészítéshez. A szaru mellett a fa volt a legelterjedtebb alapanyag. Korábban ezt már bemutattuk, most lássuk a fa izgalmait!

Az idő múlásával háttérbe szorultak a naturális alapanyagok, köszönhetően a különböző ötvözetű fémeknek, műanyagoknak és az ehhez kapcsolódó gyártási technológiáknak. A fa megmaradt a kis manufaktúrák alapanyagának, így megfelelő kreativitással és precizitással ma is tökéletes szemüveg készíthető belőle. Az elmúlt évtizedben különösen divatba jött, neves gyártók használják díszítő betétként, mondhatni reneszánszát éli.

A cikkben 5 izgalmas fejlesztést mutatok be az elmúlt évekből, amelyek átlépték a fa – mint szemüvegkeret alapanyag határait. 

1. Flexibilis csukló 

A klasszikus fa keretek egyik problémája, hogy fém zsanér esetén két eltérő karakterisztikájú anyagot kell összhangra bírni. Bár a zsanérgyártók dolgoznak a fához illő csuklók kidolgozásán, a tökéletes megoldás egy fa keretgyártótól érkezett. A Rolf Spectacles éveket ölt abba, hogy kifejlessze a saját flexibilis, kizárólag fából készült zsanérját. A koncepció lényege, hogy a zsanérban egy kaucsuk fából készült gyűrű (rugó) feszül meg. Az eredmény felveszi a versenyt a legbiztosabban működő rugós zsanérral is, és még ezen is túl megy. A szárak vertikálisan és horizontálisan (körkörösen) kimozdíthatóak az eredeti pozíciójukból és egy pillanat alatt visszaugranak az eredeti állásába. Nem véletlen, hogy ezzel a fejlesztéssel látják el az összes terméküket, amiért meg is kapták a SILMO d’Or technikai díját. 

2. A fa, mint titán 

Ezt az eljárást én kísérleteztem ki hosszú évek alatt. Abból indultam ki, hogy imádom a fát, de szeretném a vékony, flexibilis titán ötvözetek tulajdonságát elérni. Ennek eredménye, hogy csupán csak egy réteg díszfurnért használok, amelyet összepréselek egy speciális fajta műgyanta és üvegszövet keverékével. Az alapanyag gyártása teljesen kézi eljárás. A préseléssel, hőkezeléssel és formázással együtt 5 munkanap, mire a fa lapból szemüvegvágására alkalmas lemez készül. Ez a fajta anyaghasználat megfelel a modernkori anyagok alkalmazásának: ilyet használnak high-tech sporteszközök, autók, valamint űrhajók gyártásához. Bonyolultságát jelzi, hogy a legnagyobb autóipari gyártók a mai napig kis szériás, limitált modellekhez használják, ahol nem a profit megtérülése, sokkal inkább a presztízs az elsődleges. Az így kapott alapanyag kinézete fa, tulajdonsága pedig a titánhoz áll a legközelebb: könnyű, rugalmas és erős. 

3. Kössünk csomót a szárra 

Mindenki szeretne olyan egyszerűen állítható kereteket, mint amikre az acetát szemüvegek képesek: felmelegítés után kézzel formázni, majd megvárni míg kihűl. Ez volt a célkitűzése a német Freisicht márkának is. Sok információt nem árulnak el hogyan érték el, de az biztos, hogy kellett hozzá a különleges helyi fa alapanyag, a német hangszerkészítők több 100 éves tudása és egy új gyártási folyamat (szerintem impregnálva van egy hőre lágyuló gyantával). Eredménye, hogy a teljesen tömör fából készült keret felmelegítve ugyanolyan szabadon formázható, mint az acetát alapanyagból készült társai. A szárak szabadon állíthatóak, könnyedén be lehet a fül mögé hajlítani és egyszerűen állítható a pantoszkopikus döntés is. Az újításukért ők is elnyerték a SILMO d’Or díját. 

4. Szemüveg, mint műtárgy 

A Mercedes 2016-ban mutatta be, hogyan képzel el egy tökéletes szemüveget. Most minden műhelyes megkönnyebbülhet, ebben a formában nem került bevezetésre. Az autóiparban bevett szokás a koncepcióautó, ami előrevetíti a márka 10-15 éves elképzeléseit, teljesen elrugaszkodott formában. Nézzük meg a részleteit! A keret két anyag találkozása: fém és fa, a megszokottakhoz képest teljesen futurisztikus formában. Ami technológiailag kiemelkedő, hogy a fa rész nem hajlítással, préseléssel készült el, hanem egy tömb fából lett kimarva. Ezzel biztosítva, hogy semmilyen deformáció nem jöhet létre. Ez a folyamat nem volt egyszerű, hiszen olyan formatervezési korlátokat léptek át, amiket még ma is leginkább 3D nyomtatással tudunk elképzelni. Design szempontból a sportszemüvegek világából indult ki, végül egy avantgárd műtárgy lett. Az eredmény magáért beszél, szerintem a Modern Művészeti Múzeumban (MoMA) a helye. 

+1. Az acetát irigysége 

Nem csak a fa világából akarnak átlépni a mainstream szemüvegpiacra, hanem fordítva is. Az utóbbi években annyira népszerű lett a természetesség, hogy a legnagyobb acetát alapanyaggyártó, a Mazzucchelli fejlesztett egy fa kollekciót. Számos színben elérhető, kézbe véve csak a legnagyobb tapasztalattal rendelkező faipari szakemberek tudják megkülönböztetni az igazi fától. És ez nem túlzás, járt a kezemben ilyen szemüvegkeret, teljesen élethű volt, figyelve a tapintásérzetre, súlyra és keménységre. A CNC marófejek segítségével, szálcsiszolt felületet hoznak létre, ezzel is növelve az élethűséget. A környezetbarát trendnek ez még nagyobb lökést adott, amelynek köszönhetően a világ legnagyobb márkái használják a keretekhez ezt a fejlesztést.

A cikk az Optikai Magazin 2021/1-es lapszámában jelent meg, szerzője Kis Arnold.

forrás: Thinwood

Előző cikk

Energiahatékonyság / Zöld építés

Következő cikk

Binderholz - Európa legnagyobb fafeldolgozójaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések