FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nőtt a finn hengeresfa ára 2023. decemberben

2023 decemberében szinte valamennyi finn hengeresfa átlagára emelkedett. A fenyőrönk ára novemberhez képest körülbelül 1%-kal emelkedett, a papírfa ára pedig két és öt százalék közötti mértékben nőtt, kereskedelmenként és fafajonként eltérő mértékben.

A mennyiségek alapján a fakereskedelem decemberben lassú volt. A hengeresfa-kereskedelem teljes volumene egyharmadával volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, és kétötödével elmaradt az előző öt év átlagától.

A lucrönkért fizetett átlagár a decemberi értékesítésben köbméterenként 71,0 euró, az erdeifenyő rönkért fizetett átlagár pedig 67,5 euró volt. Ezek az árak novemberhez képest enyhén emelkedtek, és reálértéken mintegy 5%-kal maradtak el az előző év egészére vonatkozó átlagáraktól.

A nyírfa rönk átlagára az egész országra vonatkozóan 59,2 euró volt. Ez 2%-kal alacsonyabb volt, mint novemberben, és 15%-kal több, mint a 2022. évi átlag.

A papírfa értékesítésében az átlagár a lucfenyő esetében 27,1 euró, a nyírfa esetében 25,6 euró, az erdeifenyő esetében pedig 25,0 euró volt. Az erdeifenyő 5%-kal, a lucfenyő és a nyírfa 3%-kal drágult a havi felmérés során. Az előző évi átlagárakat 17-23%-kal haladta meg.

A kiszállításos értékesítésben a papírfa átlagára kissé kevésbé emelkedett, és a lucfenyő esetében 48,7 euró, a nyírfa esetében 47,4 euró, az erdeifenyő esetében pedig 46,0 euró volt. Az előző év egészére vonatkozó átlagárakat 20-23%-kal meghaladták.

Decemberben 34%-kal kevesebb ipari hengeresfát vásároltak magánerdőkből, mint egy évvel korábban. A mennyiség 38%-kal elmaradt az előző öt év átlagától.

2023-ban a vásárolt hengeresfa mennyisége az előzetes adatok szerint 2%-kal volt alacsonyabb az előző évinél és 4%-kal az előző öt év átlagánál. Az előző öt évhez képest mind a rönk, mind a papírfa kereskedelme 4%-kal csökkent.

Forrás: globalwood.org

Előző cikk

Nőtt a hengeresfa ára Svédországban 2023-ban

Következő cikk

JYSK a Top 10 munkáltatók között



Stihl
(x) hirdetés