FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nőtt a hengeresfa ára Svédországban 2023-ban

A Svéd Erdészeti Hivatal szerint 2023-ban a svédországi szállítási fűrészrönk ára 12%-kal, a papírfa esetében pedig 37%-kal emelkedett 2022-hez képest.

A fűrészrönk ára a erdeifenyő- és lucfenyő rönkfa éves átlagáraira vonatkozik. A fűrészrönk árának alakulása regionálisan némi eltérést mutat. 2023-ban a fűrészrönk ára Svealandban 14%-kal nőtt 2022-hez képest, míg Norra Norrlandban 10%-kal.

A papírfa ár erdeifenyő, lucfenyő és nyír papírfa éves átlagáraira vonatkozik. Regionálisan vannak bizonyos különbségek a papírfa-árak tekintetében. 2023 folyamán az ország nagy részén a papírfa ára több mint 30%-kal emelkedett, a legnagyobb mértékben Svealandban, 51%-kal, a legkevésbé pedig Norra Norrlandban, 25%-kal.

A statisztikák alapjául szolgáló hengeresfa-felvásárlás mennyisége az elmúlt 20 év során több mint felével csökkent, mind a fűrészrönk, mind a papírfa tekintetében. A kiszállítással felvásárlás a teljes hengeresfa-értékesítésnek csak kis részét teszi ki. A statisztikában szereplő fűrészrönk és papírfa mennyisége körülbelül 2,4 millió köbméter kéreg nélküli tömör térfogatot tesz ki.

Folyamatos növekedés a 4. negyedévben is

Ahogyan a harmadik negyedévben, úgy 2023-ban folytatódott szállított hengeresfán belül a fűrészrönk és a papírfa árának emelkedése. A fűrészrönk ára a negyedik negyedévben közel 6%-kal emelkedett 2022 harmadik negyedévéhez képest. A fűrészrönk ára a legnagyobb mértékben Södra Norrlandban és Svealandban emelkedett 9%-kal, míg Norra Norrlandban 4%-kal. Götalandban a fűrészrönk ára 7%-kal emelkedett. A papírfa ára az egész országban 2%-kal emelkedett a negyedik negyedévben a 2023. harmadik negyedévhez képest.

Forrás: globalwood.org,
annak forrása pedig: a Svéd Erdészeti Hivatal

Megjegyzés: A fentiekben említett szállítási fa, szállítási hengeresfa a forrás angol szövegében: delivery timber, delivery purchase roundwood, s erre tud a Svéd Erdészeti Hivatal árstatisztikát készíteni. A svédeknél viszonylag magas a faiparral és erdővel is rendelkező nagy vállalatok aránya, melyek hengeresfa igényeiket belső beszállítással elégíthetik ki. Érzésem szerint a delivery timber a a piaci adásvételekben mozgó hengeresfát jelenti. (MM)

Előző cikk

Drónhasználat jogi környezete

Következő cikk

Nőtt a finn hengeresfa ára 2023. decemberben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések