FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Változás a Romsilva vezetőségben

Victor Ponta tiszteletbeli elnöki tanácsadó illegális erdő-visszaszolgáltatási ügyben érintett apósa, a 73 éves Ilie Sârbu tagja lett a Romsilva országos erdőgazdálkodási társaság vezetőtanácsának, hívja fel a figyelmet a G4media.ro.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter november 23-án írta alá a rendeletet, amellyel a Romsilva vezetőtanácsának ideiglenes tagjává nevezi ki Ilie Sârbut. A vezetőtanács december 12-én határozott arról, hogy Sârbut az erdőgazdálkodási társaság Ellenőrző Bizottságának tagjává választják.

Sârbu korábban a Számvevőszék alelnöke volt, erdőgazdálkodási kompetenciával nem rendelkezik, bár a Számvevőszéknél ő koordinálta a Romsilvát ellenőrző osztályt, írja a G4media. A lap kiemeli hogy 2014-ben eljárást indított Sârbu ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egy visszaszolgáltatási ügyben, majd 2018-ban felmentették.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter az Europa Liberă kérdésére azzal indokolta Sârbu kinevezését, hogy volt egy mandátuma a környezetvédelmi tárca élén is, így tagja lehet a Romsilva ideiglenes vezetőtanácsának. Fechet egyébként arról beszélt, hogy szeretné megreformálni a jelenleg egy-két havonta változó vezetőséggel működő Romsilvát.

A DNA 2014 októberében jelentette be, hogy Sârbut azzal gyanúsítják, hogy Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam szociáldemokrata párttásraival, illetve Adam Crăciunescuval, a Romsilva akkori igazgatójával együtt 2012-ben egy hamis visszaszolgáltatási folyamat keretében több mint 40 ezer hektár erdőt tüntettek el az állami erdővagyonból. 2018-ban azonban megfelelő bizonyítékok híján ejtették a vádat Sârbu ellen. 2023-ban a Legfelsőbb Bíróság lezárta az illegális erdő-visszaszolgáltatások ügyét arra hivatkozva, hogy a vádak elévültek.

Ilie Sârbu eredetileg ortodox pap és teológiai tanár, a rendszerváltás után azonban a temesvári Fangmeier céget vezette, majd 2000-ben politikai karrierbe kezdett. Néhány hónapig a Temes Megyei Tanács elnöke volt, majd mezőgazdasági miniszter lett Adrian Năstase kormányában. Később, 2008 és 2009 között ismét ő vezette a mezőgazdasági tárcát. 2020-tól 2023-ig volt a Számvevőszék alelnöke.

forrás: TransTelex.ro

Előző cikk

Erdőbirtok méretek és a faipar

Következő cikk

NAK Erdészeti szakértői hálózat




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version