FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román természetvédők támadják az állami erdőgazdálkodót

Kép forrás: DECLIC

Nyilatkozatháború alakult ki a Declic és az állami erdészet (Romsilva) között a fakitermelés miatt. A civilek szerint illegálisan pusztították le az erdőt nagy területekről a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban, az erdészek szerint viszont a Declic csalt, és a nemzeti parkon kívül készült felvételekkel riogatott.

Az ügy elég nagy nyilvánosságot kapott, korábban a The New York Times is cikkezett arról, hogy a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban illegális erdőirtás folyt, a kinyert faanyagból pedig pelletet gyártottak és eladták külföldre. Az amerikai lap azt állította, hogy számos kelet- és észak-európai ország áldozza fel a védett erdőit a tüzelőanyag eladásából származó jövedelemért.

Korábban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az újság valótlanságokat állít. A felvételeik egy része nem természetvédelmi területen készült, a nemzeti parkban pedig egy hatalmas széldöntés volt, ilyen esetben pedig engedélyezhető a fák kitermelése, lehordása.

Az ügy azonban újabb fordulatot vett, amikor a Declic a múlt héten egy videóban arról számolt be, hogy nemcsak a széldöntés által érintett részeken folyt a kitermelés a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban, de a szomszédos, nem károsult területekről is kiirtották az erdőt. Ezzel kapcsolatban a nemzeti park igazgatója, Hegyi Barna azt nyilatkozta portálunknak, hogy a bemutatott felvételek egy része a park területén kívül készült. A parkban végzett kitermelés pedig indokolt volt, hiszen a fák 90 százalékát kidöntötte a szél, a maradék 10 százalékot pedig összetörte a többi, dőlő fa.

A Romsilva nem hagyta válasz nélkül a Declic vádjait, ők is posztoltak egy videót, amiben azt bizonygatják, hogy a terület, amiről a civilek szerint illegálisan irtották ki az erdőt, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park területék kívül esik. „Durva manipuláció, Declic módra” – írták, azt sugallva, hogy a természetvédelmi ügyekben aktívan fellépő civil szervezet máskor is félrevezette már az embereket annak érdekében, hogy „támogatást, illetve aláírásokat gyűjtsenek a petícióikhoz”.

A civilek azonban nem tágítottak, csütörtökön ők is újabb videóval jelentkeztek, amiben azt állítják, hogy

a Romsilva hazudik, és meghamisított térképeket mutatott be.

A céljuk ezzel az volt, hogy elhitessék: a brutális látványt nyújtó, lekopaszított hegyoldalak a nemzeti park terültén kívül esnek. De legalábbis ezek nagy része. A Declic egyébként nem csinált mást, mint elővett hivatalos térképeket a nemzeti park határairól, és rátette őket arra a térképre, amit a Romsilva posztolt.

„Ez egy sikertelen kísérlet volt az igazság elrejtésére. A Romsilva posztjához írt hozzászólásokból látszik, hogy szinte mindenki a Romsilva ellen van és a Declic oldalán áll.

Azok, akik szeretik az erdőt, tudják, hogyan lehet megkülönböztetni az igazságot a manipulációtól” –

kommentálta az esetet Antoniu Bumb aktivista, a Declic-videók narrátora.

forrás: TransTelex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Milyen az ideális erdő?

Következő cikk

Erdészeti konferencia volt Csíkszeredán




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version