FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fakitermelés miatti korlátozás – Bélapátfalva

Bélkő téli álomban, Zakkar Sándor képe

Az EGERERDŐ Zrt. Egri Erdészete, mint a Bélapátfalva községhatárban lévő állami erdők kezelője tájékoztatja a lakosságot, hogy a Bélapátfalva 26 B erdőrészletben fakitermelést végez.

A Bél-kő tanösvény mintegy 1 km hosszan a Bélapátfalva 26/B erdőrészlet mellett halad, amely egy nagyon szép, középkorú, de igen sűrű faállományú bükkös erdő a Bél-kő alján. Az erdőrészletben 2024.02.07-től terv szerint másfél hónapig készletgondozó fahasználat folyik, amely az örökerdők erdészeti kezelési formája.

Ennek a faállomány kezelési módnak az a célja, hogy hosszú távon létrehozzon egy változatos szerkezetű, számos más összetevője mellett különböző korú és fafajú faegyedek alkotta stabil erdei ökoszisztémát, amely az erdőjárók számára állandó erdőképet biztosít.

Az ilyen „örökerdőkben” úgy végezzük az értékes faanyag kitermelését, hogy ne keletkezzen nagyobb összefüggő területen „üres” vágásterület, hanem folyamatos legyen az erdővel való borítottság. Mindezt vegetációs időn kívül, a téli nyugalmi időszakban hajtjuk végre, ezzel is minimálisra csökkentve az élővilág zavarását.

A kitermelt faanyag mozgatása és készletezése során célzottan és korlátozottan, de átmenetileg szükséges a faanyagmozgatás nyomvonalán a talaj igazítása és az út és tartozékainak (árok, padka) igénybevétele. Ezt maximális gondossággal és odafigyeléssel hajtjuk végre, de enélkül a sok-sok év alatt megtermett faanyagnak az emberi társadalom számára történő hasznosítását nem tudjuk végrehajtani. A fakitermelés és utómunkálatainak (vágástakarítás) a befejezése után helyreállítjuk az árok keresztmetszetét és az árok rézsűjénél megbolygatott erdei talajfelszínt.

Az Erdőjárók biztonsága érdekében az 1 km-es szakaszon hétközben, munkaidőben a gyalogos forgalmat korlátozzuk. Nyomatékosan kérjük a kirándulókat, hogy ne a burkolt utat használják mert az életveszélyes, hanem a tőle nyugatra futó, a fákon sárga-fekete szalaggal jelölt kerülő utat.

Forrás: Egererdő Zrt.

Előző cikk

Több ezer fát ültetnek

Következő cikk

Fenntartható belsőépítészeti megoldások nyomában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések