FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hogyan készül a tetősík-ablak?

Gondoltátok volna, hogy a tetőablak-gyártás egy igazán izgalmas folyamat, amelyben robotok is részt vesznek? Ha kíváncsi vagy, hogy készül egy VELUX ablak, akkor most megnézheted Gyetván Csaba “Hogyan készült?” sorozatában!

A VELUX fertődi és fertőszentmiklósi üzemében jártam nemrég. A videóban láthatjátok, milyen elképesztően bonyolult és jól felépített szisztémával készül a tetőablakokhoz a keret és a ráma a fa alapanyagból.

A szárítást, vágást, laminálást, a javítást, profilozást és festés követi, így kerülnek az elemek az összeszerelő üzembe. Legalább ilyen érdekes, hogyan lesz a gigantikus üvegtáblákból két, vagy épp három rétegű, hőszigetelt, megfelelő energiahatékonysági együtthatóval rendelkező üveg az üvegüzemben. Vágás, edzés, anyagmozgatás, rétegezés, röviden ennyi, de ennél persze sokkal több.

Aztán a végén a két nagy téma egyesül és megszületik a tetőablak, aminek a szíve lelke, mozgatója a forgópánt, ehhez is van jó sztori. Most a háznak egy olyan része, olyan eleme kerül fókuszba, a tetőtér, vagy padlástér, amivel talán kevesebbet foglalkozunk, pedig nagyon is értékes és amint a videóból kiderül, nagyjából azóta értékes, azóta beépíthető, hogy megszülettek a nyitható tetőablakok.

forrás: Gyetván Csaba

Előző cikk

KAP Stratégiai Terv első módosítása

Következő cikk

Illegális tűzifa-kereskedői hálózat bukott le



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések