FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Innovációk a magyar erdőgépgyártásban

Professzor Dr. Horváth Béla mutatta be a hazai gyártókat – fotó: Horváth Attila

Kevéssé köztudott, de a magyar innovációk erőteljesen jelen vannak az erdészeti gépgyártásban. A legújabb konstrukciók közül néhányat láthattunk az AGROmashEXPO és AgrárgépShow is a MEGOSZ, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége által rendezett bemutatón.

A megjelenteket – többségében az erdész szakma képviselőit – elsőként Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnöke köszöntötte.

A rendezvényen a magyar erdészeti gépgyártók, a MEGOSZ tagjai mutatták be a fakitermeléshez kínált innovációikat. Egészen pontosan – mint arra Prof. Dr. Horváth Béla professor emeritus felhívta a figyelmet – olyan mezőgépgyártók exponálták magukat, amelyek erdészeti gépgyártással is foglalkoznak, a piaci igények kielégítésére ebbe az irányba mozdultak: erre példaként a Bagodi Mezőgép Kft.-t, illetve annak pásztakészítő gépét, valamint csemetekerti és erdősítéseknél használható gépsorait említette.

Ráirányította továbbá a figyelmet azokra a vállalkozásokra, amelyek talajművelő és növényvédelmi gépeket gyártanak az agrárium számára, de ebben a szegmensben képesek az erdészeti keresletet is kielégíteni, mint ahogy teszi azt a Busa Bt., mely sorközművelő-, teljes területművelő tárcsákat, kultivátorokat és forgókapás termékeket gyárt. Utóbbiakat az erdőművelés még nem ismeri és alkalmazza elterjedten, de a tapasztalatok szerint kiválóan használhatók egyebek közt a csemetenevelésben.

A növényvédelmi eszközök meghatározó gyártója a debreceni Farmgép Kft., mellyel együttműködésben 30 évvel ezelőtt sikerült kifejleszteni egy úgynevezett vegyszerkenő gépet. De ez a cég gyártott vízöntő-erdőtűzoltó berendezést is, most azonban a nehezen bejárható területekhez használt nagy hatósugarú területpermetező gépekre tevődött át a hangsúly. Ezekkel a vegyszerezés eredményesen kivitelezhető. A Nyíregyházi Erdőgazdasággal közös fejlesztésük pedig egy sorközpermetező, ami szintén főleg csemetekertekbe ajánlott.

A professzor rámutatott: az erdők növényvédelmében egyre nagyobb szerepe lesz a dróntechnológiának, ebben is nagyot lépett előre a Farmgép.

Az erdőgazdálkodás gépesítésében érdekelt MEGOSZ-tagok sorában a Fliegl-Abda Kft. következett, amely nemcsak pótkocsikat és más szállító platformokat gyárt, hanem kisebb kapacitású aprítógépeket, sövényvágókat, hidraulikus markolót, rönkfogót is.

A pártoló tagok közül a KRETZER 2002 Kft.-t említette meg, amely fűrészgépek és hasítók forgalmazásával foglalkozik.

Dr. Major Tamás, a Soproni Egyetem oktatója a HÁRI-Tech hariBOT V3 önjáró robotját mutatta be, mint olyan robbanómotoros autonóm eszközt, amely jól alkalmazható például az erdősítésben, akár telepítések során is. Előnye, hogy szűk és akár egy utánfutóval is könnyen mobilizálható.

erdő
Dr. Major Tamás egy autonóm robotról számolt be, mely jól használható az erdőgazdálkodásban is – fotó: Horváth Attila

Az erős műszaki vénával megáldott Kutas Lajos erdőmérnök saját fejlesztéseiről, erdészeti sorközápolóról és egy közelítőkeretről beszélt. Mint mondta, nem új eszközökről, hanem újításokról, újszerű megközelítésekről van szó. A közelítőkeretet a traktor hárompont-felfüggesztéséhez illeszthető, vonóerőigénye nem nagy, egy kisebb, 50 lóerős Zetor éppen elegendő hozzá. A sorközápoló pedig akár 2 méter magas növényállománnyal is képes megküzdeni és mulccsá aprítani.

erdő
Ilyen nagy volt az érdeklődés a MEGOSZ bemutatója iránt – fotó: Horváth Attila

Az IGJ Kft. erdészeti kihordó pótkocsikat fejleszt. Az egygerendás eszközöket a hazai kívánalmaknak jobban megfelelő kétgerendás megoldásnak megfelelően alakították át, masszívabb és időtálló eszközökké téve azokat. Gyenge Jenő ügyvezető azt is elmondta: a pótkocsikat megfelelő engedélyek, dokumentációk birtokában, az igényeknek megfelelő rakonca-kiosztással és erdészeti daruval hozzák forgalomba.

Keresztes György egy különleges, szintén saját maga által tervezett eszközt mutatott be, mely kíméletes kiközelítést tesz lehetővé a fakitermelés során. Az eszközön nincs se kezelőszerv, se fülke, egy joystickkel irányítható. Kettő, de inkább négy autóakkumulátor működteti a villanymotorokat, melyek a kerekeket hajtják. A nagy teherbírású eszköz mozgékony, kis súlyú, így az újulatban nem okoz nagy kárt és a taposás is elhanyagolható.

erdő
Keresztes György egy elektromos kiközelítő gépet konstruált – fotó: Horváth Attila

Utolsóként Schandl Béla erdésztechnikus az ALSTOR gyérítésekben alkalmazható harvestereit és forwardereit mutatta be.

A szép számú résztvevő az előadások után a standoknál meg is tekinthette a gépeket a maguk valójában.

forrás: AgroInform

Előző cikk

KSH: fogyasztói árak +3,8%-on

Következő cikk

Értékek sokasága köszönhető az erdőknek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések