FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Iskolában az Erdő Program indul

A program keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai magyarországi köznevelési intézményekbe települnek ki, ahol az erdők és fenntarthatóság témakörében tartanak foglalkozást 20-30 fős általános iskolás csoportoknak.

Az ingyenes erdőpedagógiai foglalkozásokat hazai köznevelési intézmények igényelhetik a 6-14 éves korosztályok számára. A részvételhez a www.iskolabanazerdo.hu weboldalon kell regisztrálni, amelyre 2024. február 5-től a rendelkezésre álló keretig, de legkésőbb február 18-ig van lehetőség.

Az Iskolában az Erdő Program

Az Iskolában az Erdő Program keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai magyarországi köznevelési intézményekbe látogatnak el, ahol az erdők és fenntarthatóság témakörében tartanak foglalkozást 20-30 fős csoportoknak a környezeti nevelést játékos ismeretszerzéssel segítve.

Hazai köznevelési intézmények igényelhetik az ingyenes foglalkozásokat a 6-14 éves korosztályok számára. A részvételhez honlapunkon kell regisztrálni, amelyre február 5-18 között van lehetőség. A program 2024. tavaszán valósul meg.

Kitöltendő nyilatkozat

A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzi.

A program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával.

Ökoszisztéma

Erdőben lenni jó, kirándulhatunk, feltöltődhetünk és megfigyelhetjük a természetet. De azt is érdemes tudnunk, hogy az erdő nem egyszerűen egy fával borított terület, hanem egy összetett életközösség. A program célja ennek a rendszernek a megismertetése és megszerettetése a gyermekek körében a környezeti nevelés erősítésével, az erdőpedagógia módszereivel.


Fenntarthatóság

Az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés, ezért gondoskodni kell erdeink fennmaradásáról és gyarapításáról. A klímaváltozás nagyon megviseli az erdők egészségügyi állapotát, ezért az erdészek munkájának legfontosabb részét képezi a szemléletváltás, a fenntarthatóság felé való elmozdulás. Gyermekeinkben a természet és a szülőföld szeretetének csíráját ápolni, gondozni szükséges.


Erdőpedagógia

Az erdőpedagógia az erdészeti erdei iskolákban alkalmazott környezeti nevelési módszereket foglalja magába. Célja az erdő iránti érzelmi kötődés kialakítása, a környezettudatosság és a környezetért megvalósuló viselkedés formálásának segítése. Az ökológiai ismeretek mellett az erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási ismeretek közvetítését is fontos feladatunknak érezzük.


Küldetésünk

A fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme az a felelősség, amit a magyar erdészek éreznek az ifjúság környezeti neveléséért. Az állami erdőgazdaságok közel negyven éve elsőként létesítettek olyan intézményeket, ahol a személyes tapasztalatszerzés alkotja a természet szeretetére való nevelés lényegét. Az Országos Erdészeti Egyesület által minősített több mint 30 hazai erdészeti erdei iskola a fenntarthatóságra nevelés legfontosabb intézményei közé tartozik.


Erdőpedagógiai csomag

Miért jó, hogy mohos a fák törzse?  Mi történik a lehullott ágakkal, s milyen állatok élnek az erdőkben? Milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában? Mit ad nekünk az erdő? Mit tanít nekünk az erdő a fenntarthatóságról? Mit csinál egy erdész? Hogyan viselkedjünk az erdőben? Mit tanulhatunk az erdőtől, mint életközösségtől? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az Iskolában az Erdő Program  résztvevői.

Míg az erdőpedagógusok által tartott foglalkozások felhívják a gyermekek figyelmét a természettel való törődés fontosságára az iskolákban, addig az ott maradó eszközök segítségével a program megteremti a lehetőséget a témakörben való további elmélyülésre is. 

Ehhez egy olyan csomagot állítottunk össze, amelyben megtalálható a Fedezd fel velünk a hazai erdőket! – Magyarország puzzle, A kutyafáját! – Erdőgazdálkodj okosan! kártyajáték, ismertető és szakmai anyagok, Szaktudás Füzetek, összeszerelhető rovarhotel, valamint mesekönyv.

A Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja és a Erdészeti Erdei Iskolák bevonásával valósítja meg országszerte.

forrás: OEE

Előző cikk

Közelgő medvehagyma-szezon

Következő cikk

Gyászhír - Lévai László [74]




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version