FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zalai gombahelyzet

Eddig nem voltak túl kegyesek az égiek a zalai gombászokhoz, hiszen az előző évekhez képest jóval kevesebb termést tudtak összegyűjteni. Gál Sándor gombaszakértő stábunknak elmondta, a fajok a melegebb időjárás beköszöntével jelenhetnek meg az erdőkben.

A zalai erdőkben számos gyógyászatra és fogyasztásra alkalmas gombafaj megterem. Gál Sándor gombaszakértő – aki a Zalaerdő kerületvezető erdészeként is dolgozik – elmondta, az osztrák csészegombától kezdve az aranyos rezgőgombán át a téli fülőkéig megtalálhatóak a Zalakaros melletti területen a fajok, ám idén jóval kevesebb gombát tudott szedni. A szakember kiemelte, az időjárás is közrejátszik a kevesebb termésben, ám a talaj felmelegedésével nőhet a megtermett gombák száma. Tapasztalatai szerint más erdőségekben is hasonlóan kevés gomba termett idén.

– Obornak térségében volt vadászat, ott osztrák csészegombát találtam néhány darabot, de mást ott sem láttam. Az ehető gombákból most viszonylag kevés van. Novemberben még a komoly fagyok eljötte előtt volt néhány kései laskagomba, de abból sincs most és nem találtam – tudtuk meg Gál Sándortól. 

Az emberek évszázadok óta használják a gombákat gyógyászati célokra is. Ezekből a fajokból szintén kevesebb termett meg idén a Karos melletti erdőben.

– Most bükkfataplót tudtam gyűjteni. Egy ganoderma faj is van, abból is van gyógyhatású a pecsétviaszgomba, amit most gyűjtöttem az hasonló hozzá. Terem itt hasadt lemezű gomba is, de abból nem találtam – fogalmazott a gombaszakértő.  

Gál Sándor elmondta, a gombaszedőknek minden esetben érdemes bevizsgáltatnia a leszedett termést a szakellenőri hálózattal. A következő napok időjárása kedvező fordulatot hozhat a gombakedvelőknek, hiszen egészen jövő keddig 10 fok felett lesz a nappali átlaghőmérséklet. A témával bővebben foglalkoztunk a Mi portánk című magazinműsorunk legutóbbi adásában, amint Youtube-csatornánkon visszanézhetnek.  

forrás: KanizsaMédiaház

Előző cikk

SZJA 1% - válassz a fagazdaság javára!

Következő cikk

Új, erdőmérnök végzettségű akadémiai doktora lesz az erdészettudománynak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések