FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Közelgő medvehagyma-szezon

Fotó: Löffler Péter

Az ország legismertebb medvehagyma termő területét, a Mecseket hamarosan ellepi a medvehagyma – az első zöld levélkék már megjelentek, idén is bőséges termés várható. A gyűjtésre vonatkozó szabályok nem változtak.

Gazdag medvehagymatermés várható, az előjelek szerint – hívták fel a figyelmet olvasóink. – A január végi időjárás, akár esett, akár nem, vagy éppen fagyott, menetrendszerűen előcsalogatja az első medvehagymalevélkéket, amelyeket gyakorlott természetjárók is csak hosszas keresgélés során lelnek meg. Van okunk örvendezni akkor is, ha csak néhány összecsavarodott levél jelzi a természet örök változását. Még gyűjthető mennyiség nincs, de a jelek gazdag termés irányába mutatnak – jelezte a DN sms rovatában előfizetőnk.

A medvehagyma szezon közeledtét jelzi az is, hogy a Mecsekerdő Zrt., mint az érintett területek kezelője,  már kiadta a gyűjtésre vonatkozó, aktuális tájékoztatóját. Eszerint a tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a társaság továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében jár el, amely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta fejenként 2 kilogramm mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. – Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően –  emeli ki a tájékoztató. Emellett hangsúlyozzák, hogy a  védett természeti területre nem adnak ki medvehagyma gyűjtési engedélyt –  ezekről a Mecsekerdő Zrt. honlapján elérhető a térképen lehet tájékozódni. 

Az ország legismertebb medvehagyma-termő területe a Mecsek – márciusra várható, hogy az erdőt ellepi a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény. Friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsai szerint akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

forrás: BAMA

Előző cikk

Diplomaátadó ünnepségek a Soproni Egyetemen

Következő cikk

Iskolában az Erdő Program indul



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések