FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ablakpiac Németországban

luxurious interior elegant design in modern house. superlative generative AI image.

A németországi ablakpiac 2023-ban jelentősen visszaesett. A fa ablakok kivételével minden alapanyag érintett, amint azt a branchenradar.com piackutató intézet jelenlegi adatai is mutatják.

A gyengülő építőipar sok más szereplője mellett 2023-ban az ablakpiacon is a kereslet visszaesése volt várható. De a mértéke mégis meglepte a gazdasági elemzőket.

A friss iparági felmérések szerint az ablakeladások Németországban 11,3 százalékkal estek vissza az előző évhez képest. A gyártók bevétele 5,4 százalékkal maradt el az előző évitől. Németországban tavaly összesen mintegy 5,13 milliárd euró értékben adtak el ablakokat.

A táblázat a németországi ablakok piacának alakulását mutatja a gyártók eladásai szerint millió euróban. Forrás: brancheradar.com

A visszaesés az új építéseket és a felújításokat egyaránt érintette. 2022-hez képest az új épületekben 3,8 százalékkal, a felújításokban 6,6 százalékkal csökkentek az eladások. Valamennyi alapanyag (műanyag, alumínium) érintett.

Kivételt csak a tisztán fából készült nyílászárók jelentenek, amelyek az előző évi szinten stagnáltak. A műanyag nyílászárók értékesítése 7,5 százalékkal, a fa/alumínium nyílászáróké 2,9 százalékkal, az alumínium ablakoké 4,7 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

forrás: RobinWood

Előző cikk

Erdélyben ültetünk

Következő cikk

Karbonlábnyom-kalkulátor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések