FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bemutató üzem új lignintermékek kifejlesztéséhez

A Metsä Group a ääniekoski biotermékgyárához kapcsolódóan ligninfinomító bemutató üzemet épít. A berendezéseket az Andritz technológiai csoport szállítja majd. Az építkezés 2024 nyarán kezdődik, a bemutató üzem pedig 2025 végén fejeződik be. Az üzem napi kapacitása két tonna lignintermék lesz.

A lignin egy olyan anyag a fában, amely összeköti a farostokat. A cellulózgyártás során a lignint a kémiai körforgásban feketelúggá választják le a rostokról, és bioenergiaként használják fel. A lignint vegyi és anyagi alkalmazásokban is fel lehetne használni.

A Metsä Group és az Andritz az új lignintermék gyártási folyamatának fejlesztésére és a biotermékgyárral való integrációjára, valamint a különféle végfelhasználásra alkalmas terméktulajdonságokra összpontosít. A bemutató üzem projektben részt vesz a Dow, egy vezető anyagtudományi cég is, amely nagy teljesítményű biodiszpergáló lágyítószereket fejleszt beton- és gipszipari alkalmazásokhoz, az üzemben előállított lignintermék alapján.

„Célunk a cellulózgyártás mellékáramainak hatékony felhasználása és a lehető legnagyobb hozzáadott érték biztosítása. Új, megújuló természeti erőforrásokból készült termékeket szeretnénk kifejleszteni, amelyek helyettesíthetik a fosszilis alapú nyersanyagokat és termékeket” – mondja Ismo Nousiainen, a Metsä Grouphoz tartozó Metsä Fibre vezérigazgatója.

Az Andritz lignin-visszanyerési és -módosítási technológiai koncepciókat fejleszt annak a kezdeményezésének a részeként, amely lehetővé teszi a cellulózgyárak számára, hogy a mellékáramokat hozzáadott értékű termékekké alakítsák. Kari Tuominen, az Andritz Oy vezérigazgatója és elnöke kijelenti: „Nagyon örülünk, hogy ezt a technológiát folyamatos folyamatkörülmények között tesztelhetjük a Äänekoski biotermékgyárban. Az új lignintermék piacának validálása mellett a bemutató skála értékes betekintést nyújt számunkra a LigniOx-folyamat biotermék-üzembe integrálásához és ipari felhasználásra bővítéséhez.”

„A Dow-nál elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttműködjünk az érdekelt felekkel az innováció és a fenntarthatóbb megoldások piacra vitele érdekében” – mondja Raquel Fortes, a Dow Construction Chemicals globális üzletágának igazgatója. “Ez az új technológia tovább bővítené a Dow bioalapú termékkínálatát, hogy megfeleljen az építőipar jövőbeli igényeinek.”

A VTT Finnországi Műszaki Kutatóközpontja által koordinált kísérleti méretű EU-projektben a Metsä Group, az Andritz és a Dow már bebizonyította, hogy a módosított lignin alkalmas a fosszilis alapú vegyszerek helyettesítésére a betongyártásban. A Äänekoski üzem a Metsä Group legnagyobb területe, ahol egy karton-, furnér- és biotermékgyár található. Äänekoski ad otthont a Metsä Group Kuura textilszál és Muoto rosttermék bemutató üzemeinek is.

Forrás: bio-fibre.eu

Előző cikk

EUSTAFOR az EU erdőfelügyeleti keretrendeletéről

Következő cikk

A rezsicsökkentés-csökkentés mérlege



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések