FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gázrobbanás, leállás, elbocsátás

Finnország: a Metsä Group Kemi biotermék-gyárában, a párologtatóüzemben hegesztési munkálatok közben gázrobbanás történt 2024. március 21-én, csütörtökön. Három személyt, mivel kismértékben hidrogén-szulfiddal érintkeztek, egészségügyi vizsgálatra utalták. A vizsgálatot követően rendben visszatérhettek a munkába.

A terület biztosítása után vizsgálat indult az anyagi kár kivizsgálására. A jelenlegi információk szerint a javítási munkálatok 10-12 hetet vesznek igénybe. A termelést akkor kezdik meg, ha a javítási munkálatok befejeződtek és az üzemegység biztonságos működése garantált. A kár mértékét jelenleg vizsgálják, és a vizsgálatok előrehaladtával a menetrendet pontosítani fogják.

A termelés leállása a Kemi biotermék-gyárban a Metsä Board Kemi kartongyárában is termelésleállást eredményezett, amely ugyanannak a gyártó-komplexumnak a része. A kartongyár számára szükséges fehérítetlen cellulóz nem állítható elő a biotermék-gyár vegyipari ciklusa nélkül.

A Metsa-csoport Kemiben lévő új gyárának forgalma jelentősen meghaladja majd az évi ezermillió eurót. Fotó: N: Metsä Group

A társaság mai (április 3.) sajtóközleménye szerint a Metsä Fibre tárgyalásokat kezd dolgozóival a Kemi biotermékgyár párologtató üzemében bekövetkezett gázrobbanás okozta hosszú (kényszer)termelésleállás miatti esetleges elbocsátásokról. Az üzem beindítása a kár helyreállítása után, a jelenlegi információk szerint június végén kezdődhet. A kár kivizsgálása folytatódik, és a vizsgálatok előrehaladtával a menetrendet tovább pontosítják.

A munkavállalókat érintő tárgyalások a 15. héten kezdődnek, és a KEMI biotermék-gyár teljes személyzetét, összesen mintegy 300 embert érintik. Becslések szerint a tervezett intézkedések, ha megvalósulnak, több munkavállaló határozatlan idejű elbocsátásához vezethetnek.

A 2023 szeptemberében beindított Kemi biotermék-gyár kapacitása évi 1 020 000 tonna (tpy) puhafa cellulóz, 300 000 tpy keményfa cellulóz és 180 000 tpy fehérítetlen cellulóz előállítására alkalmas. A gyár emellett faggyúolajat és terpentint, valamint évente két terawattóra megújuló villamos energiát állít elő.

szerk/ford: Tóth János, forrás: MetsäGroupPress

Előző cikk

Föld erőforrásainak túlhasználata

Következő cikk

Gyászhír - Dobos Zsolt Imre [71]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések