FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Támadnak a mezei pockok

Egyre nagyobb károkat okoznak a mezei pockok az erdősítésekben – hívja fel a figyelmet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az apró, de nagyszámú rágcsáló előszeretettel rágja ki tőből a már-már fává serdült, többéves csemetéket. Egyelőre T-fák kihelyezésével a pocok természetes ellenségeit, a ragadozó madarakat hívják segítségül.

A Szalafő melletti erdősítést kerítés védi a vadkár ellen, a vadháló viszont nem jelent akadályt a mezei pockok számára. Reider Lajos kerületvezető erdész szerint 2-3 évente figyelhető meg a rágcsálók túlszaporodása, az ún. gradáció. Ha enyhe a tél, kevés a csapadék és sok a táplálék, megugrik a létszám. De csapadékos évben is előfordult már súlyos pocokkár. A mezei pocok nagyon szapora faj, kora tavasztól akár 10-szer is fial, esetenként 10-12 utódot hoz világra a nőstény, amelyek már 3 hetesen ivaréretté válnak. A sokszorozódó populációnak néha a vándorösztöne is feltámad.

A gradáció egy idő után magától összeomlik, a nagy egyedsűrűség olyan stresszt okoz az állatokban, hogy tömegesen pusztulnak el. Addig viszont minden növényi anyagot megesznek, megrágnak. Komoly károkat okozva így a mezőgazdaságnak, és az erdészetnek.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai az Őrségnek ezen a részén, évekkel ezelőtt, mikor az első jelentősebb kár jelentkezett, 3 erdőrészletben közel 50 T-alakú ülőfát helyeztek ki a ragadozó madarak számára. De ha túlzott mértékű a rágcsálók elszaporodása, akkor az ölyvek és baglyok sem tudják már kellően visszaszorítani a kártevőket.

Berdár Zoltán erdőművelési műszaki vezető a vegyszeres védekezés szigorú szabályaira hívja fel a figyelmet. A csalétket a járatokba kell elhelyezni, majd azt betemetni. Az elhullott tetemeket pedig össze kell szedni, hogy azokat más állatok ne fogyaszthassák el.

Vegyszeres rágcsálóirtás védett területen kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető. Előfordulhat, hogy mire megérkezik a jóváhagyás, már késő. Ezt a szalafői területet 5 éve vetettük be makkal, hogy szép tölgyerdőt neveljünk. A csemeték mostanra 150-180 cm-esre fejlődtek. A pockok azonban egyre többet rágnak ki tőből. A lombos fafajokat pusztítják, a fenyőket elkerülik. A rágcsáló invázió elmúltával a tőszámot pótolni kell, de az újonnan ültetett csemetékből később lesz csak erdő, jelentős többletköltség és munkabefektetés árán.

2022-ben 2,89 hektáron, 2023-ban 9,33 hektáron okozott kárt a mezei pocok az erdőfelújításainkban. Vas vármegye állami erdeit kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai idén egyelőre csak az őrségi erdőrészletekben észlelték a rágcsálók nagyobb számú megjelenését. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal) viszont már több vármegyében is erős fertőzés, tömeges előfordulás miatt adott ki figyelmeztetést.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

Új termék a VADEX kínálatában

Következő cikk

Tavaszi nagytakarítás 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések