FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 63., 2021/09. adás

 

A Hazaivadász "Erdei utakon Reviczky Gáborral" sorozatának a 63. azaz 2021/09. adása látható az alábbiakban.

 

 

A vadászat és a barokk zene kapcsolata (6:27)

A papírra vetett hangjegyeket tehetséges, fiatal művészek keltik életre a Miszla Art barokk zenei műhelyének otthont biztosító Nemeskéry Kastélyban. A barokk jellegű kúria elsősorban a kortárs képző- és zeneművészek számára nyújt hátteret művészi tevékenységük folytatására, nyugodt és harmonikus helyet az alkotáshoz: szabad alkotói szellemi műhely a szabadban. Az alkotóház alapítói számára a zene és a vadászat is szorosan összekapcsolódik. Arról érdeklődtünk tőlük, honnan ered ez a kötődésük.

 

 

Téli utánkeresés Bartha Ferenccel (7:52)

A tél folyamán megszokottnak mondhatók az állományszabályozó vadászatok. Ennek során szükség lehet az utánkereső szakemberek munkájára, akik felkutatják a sebzett vadat. Ezúttal Bartha Ferenc vérebvezetőt kísérjük el munkája során.

 

 

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei (2:00)

Az erdők már hosszú ideje érzik, de az emberek többsége leginkább csak hírből tudja, hogy az éghajlatunk változása felgyorsult. Az erdők állapota tükrözi legszembetűnőbben a klímaváltozás hatásait.

 

 

Mezei pocok invázió a tolnai erdőkben (4:15)

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai olykor egészen váratlan és furcsa nehézségekkel szembesíti Hazánk erdészeit. A rendhagyó téli időjárási viszonyok miatt mezei pocok gradáció jelentkezett egy erdős területen. De mi is az a pocok gradáció?!

 

 

Erdő Ernő bácsi meséi – A tűlevél (1:00)

A fenyők, mint örökzöld fák, télen is zöldellnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy soha nem cserélik le tűleveleiket. Ez a folyamat a fenyők esetén nem egyszerre, hanem szakaszosan történik.

 

 

A vadfilmezés szépsége és nehézsége (3:31)

Bár sokan úgy gondolják, jó természetfilmeket csak bokrok mélyén lapulva, csalitosban hason kúszva lehet készíteni, ez nem teljesen igaz. A filmesnek nemcsak magához a fényképezéshez kell jól értenie, nemcsak látnia kell a lehetséges képet, a fényeket. Épp ilyen magas szinten kell ismernie a vad viselkedését is, leginkább azt: hogyan lát – illetve hogyan nem lát, ha megfelelő módon viselkedünk akár az orra előtt is.

 

 

A teljes adás (26:00):

– A vadászat és a barokk zene kapcsolata

– Téli utánkeresés Bartha Ferenccel

– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei

– Mezei pocok invázió a tolnai erdőkben

– Erdő Ernő bácsi meséi – A tűlevél

– A vadfilmezés szépsége és nehézsége

 

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

 

Előző cikk

Design szemüvegek - TABU furnérral

Következő cikk

Építésügyi műszaki irányelv jelent meg a meglévő faszerkezetek vizsgálatárólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések