FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Vándor Nagykövet Award

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program a Föld napján hirdette ki az először megrendezett Erdei Vándor Nagykövet Award győzteseit. A több héten át tartó online szavazáson 5 kategóriában 3-3 jelölt közül választotta ki a közönség a kedvenceit.  A díjátadó a Föld napja szellemiségével összhangban erdei környezetben zajlott, a győztesek egy-egy facsemetét kaptak ajándékba.

Az Országos Erdészeti Egyesület 2017 óta szervez gyalogos erdei vándortáborokat, ez idő alatt több mint 25 ezer diák vett részt az Év legzöldebb táborában. Az Erdei Vándortábor az élményeken túl a természet szeretetét és a fenntarthatóság szemléletét nyújtja a fiatalok számára, amely informális módon épül be gondolkodásukba és mindennapjaikba. Környezetünket többféle módon óvhatjuk, a cél azonban közös: mindenkinek cselekednie kell! Az Erdei Vándor Nagykövet Award jelöltjeivel, akik fenntartható vállalkozások, művészek, tartalomgyártók és civil szervezetek közül lettek kiválasztva, erre kívánja felhívni a figyelmet.

2024-ben először Erdei Vándor Nagykövet lett „Fenntartható vállalkozás” kategóriában a ne pazarolj csapata, akik csomagolásmentes boltjukkal fenntartható megoldást kínálnak a túlfogyasztás problémájára.
Saját utamat járom” tartalomgyártói kategória győztese Bakancskoptató – Gere Gergő, aki közönségének őszintén beszél a túrázás szépségeiről és nehézségeiről, valamint érzékenyít Crohn-betegségén keresztül.
A „Legzöldebb művész” kategóriában Ljasuk Dimitry győzött, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint “A Tisza nevében”, a “Jóreménység-sziget” és a tavaly októberben bemutatott “Tisza-tó az ember alkotta paradicsom” című dokumentumfilmek.
A „Zöld generáció kitűnő alakja” kategóriában Az Erdő legyen veled edukatív, ugyanakkor szórakoztató hangvételű, természetjárással foglalkozó csatorna lett a közönség kedvence.
Az ötödik kategória a „Jövőt építő”, amelyben a jelöltek természetvédelemmel, fenntarthatósággal foglalkozó civil szervezetek. Ennek nyertese pedig a PET Kupa lett, amely elkötelezett harcot vív a PET palackok ellen, hogy azoktól megszabadítsa a folyókat és ártereket. A nyerteseken túl az Erdei Vándor Nagykövet Award összes jelöltje olyan kivételes személy és szervezet volt, akik elkötelezettségükkel és eredményeikkel hiteles és inspiráló példát mutatnak mindannyiunk számára.

A Föld napja mozgalom egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére, először 1970-ben valósult meg, amelyhez 20 millió amerikai csatlakozott. Az esemény hatására globális szinten figyelmet kapott a természetvédelem és az ökotudatos életmód, továbbá több természet- és környezetvédő szervezet jött létre. A Föld napja mozgalom csak 20 évvel később vált világszintű eseménnyé, amelyet a mai napig április 22-én ünneplünk bolygónk védelmének előmozdítása és a környezettudatosság növelése érdekében.

Az Erdei Vándortáborok egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az általános- és középiskolás diákok testközelből tapasztalják meg a természet rejtett kincseit, hogy annak megóvása gondolkodásuk alappillére legyen. Az egyhetes táborok során felfedezik környezetünk izgalmas világát, amelynek aztán szeretete és megóvása nem tanult magatartási forma lesz, hanem belső indíttatásból fakad. Az erdei díjátadón nem csak a győzteseket ünnepeltük, hanem a Föld napjának alkalmából az erdők és természeti környezetünk védelmének fontosságát is.

Az Erdei Vándortábor Program táborai során a résztvevők nem csak az erdők mélyére jutnak el, hanem a környezettudatosság és összetartozás élményét is kapják. Az idei táborokra a csoportos jelentkezési határidő április 30., az egyéni jelentkezés pedig május 31-ig tart.

Az Erdei Vándortáborokról további információ a www.erdeivandor.hu oldalon és közösségi platformjain.

                                                                                         forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Előző cikk

Nemzeti Faültetés Napja

Következő cikk

KSH – átlagkereset Magyarországon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések