FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzeti Faültetés Napja

2024. április 22-én, a Föld Napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját, melyre magunk mellé hívjuk az egész országot, mert: „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem.” 

A Nemzeti Faültetés Napja Magyarország lokális válasza a globális problémákra. A 10 millió Fa felhívásának célja, hogy Magyarország legyen Európa legzöldebb országa.

Nem vacakolunk tovább, alaposan felzavarjuk az állóvizet. Lépünk egy igazán nagyot. És ehhez magunk mellé hívjuk az egész országot. Ha sokan hiszünk benne mi magyarok, akkora tettet hajthatunk közösen végre, amit egész Európában, de tán azon is túl fognak elismerően, irigyen említeni.

Bizonyítsuk be, hogy Magyarország Európa legzöldebb országa!

Most, 2024-ben, a Föld Napján akciónapot hirdetünk meg, amelyen nemcsak a 10 millió Fa meglévő önkéntesei, alkalmi segítői, de valamennyi honpolgár részt vehet. Reményeink szerint részt is vesz. 

A klímaválság, az ökológiai és biodiverzitás krízis ugyanis a Föld, így Magyarország minden lakóját érinti. Mi helyben kereshetünk megoldást a bajra. 

Célunk, hogy a megoldás legyen a lehető legütősebb. Egyetlen nap alatt bizonyítsuk be: Magyarország Európa legzöldebb országa! 

A magyarok egyetlen jól megszervezett, összefogott nap alatt olyan sok fát ültessenek el, amennyire csak képesek lehetünk. 

Ezúttal nem az elültetett fák, hanem a résztvevő emberek száma fontos. Hogy lehetőleg minden magyar életében egyszer, velünk összehangoltan, ültessen el, nem feltétlen többet, pusztán egyetlen egy fácskát.

pic

Várunk minden szervezetet, legyen az egyházi közösség, óvoda, sportegyesület, cég, énekkar vagy épp egy jógacsoport 

A Nemzeti Faültetés Napján, a becsatlakozó civileken túl valamennyi magyarországi szervezet és szerveződés, intézmény és vállalat részt vehet: iskolák, óvodák, laktanyák, egyetemek, cégek, színházak, kórházak, sport és egyházi közösségek, énekkarok, kiránduló társaságok, multi vállalatok alkalmazottai, jógások és madarászok, a legkülönfélébb társadalmi vagy civil szervezetek tagjai.

Az emberi élőhely fenntartásának ügye mindannyiunk ügye. Egyszer egy évben, jól előkészítve, csupán pár óra igénybevételével, együtt, hatalmas eredményt érhetünk el. Egyszeriben nagyságrendi léptékben tudjuk megnövelni Magyarország erdőborítottságát, fák dominálta zöld területét. Sokat tudunk visszapótolni abból, amit elődeink és mi magunk, az ipari forradalom kezdete óta leirtottunk Magyarország felületéről.

Minden év márciusának első szombatja a Nemzeti Faültetés Napja

Az idei évtől kezdve kinevezzük március első szombatját a Nemzeti Faültetés Napjának. Első ízben 2025. március 1-jét. 

Azért mi, egy alapítvány tesszük ezt, mert biztosítanunk szükséges az ültetések botanikai és ökológiai szakmaiságát, valamint, hogy a jószándékkal kezdeményezett esemény megőrizhesse eredeti küldetését, és sem pártpolitikai, se üzleti célra ne lehessen kisajátítani.

„Nincs bal- és jobboldali klímaválság”

A fa törzse kör alakú, nincs se jobb, se bal oldala. És ugyanígy, nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem. Észrevettük, az utóbbi időkben örvendetesen divattá vált az ültetés: cégek, médiaszemélyiségek, születésnapot ünneplő családok, politikusok, óvodások, civilek és sokféle szervezet ültetnek fákat. Ez nagyszerű! Fogjunk hát össze, hangoljuk össze szanaszét futó aktivitásunkat és koncentráljunk egyetlen napra, a Nemzeti Faültetés Napjára.

Mindenkit kérünk és buzdítunk: ezen a napon, 2025. március 1-jén, szombaton, velünk együtt vegyen részt az országos akcióban!

Az első Nemzeti Faültetés Napja: 2025. március 1.  Készülj, tervezz, ültess! Várunk!

Ültetnél, szerveznél, segítenél? 

Csatlakozz már most, írj a 10milliofa@10milliofa.hu e-mail címre!

forrás: 10 millió Fa

Előző cikk

Mesterember leszek - kárpitos

Következő cikk

Erdei Vándor Nagykövet AwardStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések