FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Festmény alkotótábor és kiállítás Bugacon

Fotó: Hraskó István

Tavaly tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Kiskunsági Alkotótábort a Kefag Zrt. bugaci erdészeténél, a Bucka Vendégházban. A táborban résztvevő művészek alkotásaiból pénteken ötvenet állítottak ki Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, majd júniusban további tizenöt művel közösen kalapács alá kerülnek egy jótékonysági aukció keretében. Az árverés bevételét az erdészeti cég a Kecskeméti Arborétum fenntartására és fejlesztésére fordítja.

Egészen hosszú időre, 2005-re nyúlik vissza vissza a Kiskunsági Alkotótábor története, az elmúlt tizenkilenc évben összesen tizenhat alkalommal rendezték meg a Kefag Zrt. támogatásával. A táborban résztvevő művészek között vannak hivatásosok és amatőrök, különböznek egymástól művészeti felfogásban, stílusban, technikában, abban viszont közösek, hogy a természeti környezet, az erdő csendje és szépsége hatással van alkotásaikra.

Fotó: Hraskó István

A festmények válogatásánál az erdő témája volt a meghatározó. A kiállított képek előterében enteriőrként – a hely szelleméhez igazodóan – néprajzi gyűjtésből származó eszközöket helyeztek el.

Fotó: Hraskó István

Különleges alkalomnak nevezte az ötven alkotásból álló Festői Kiskunság kiállítás megnyitóját Szabó Kocsis Zsuzsanna, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény megbízott vezetője. Mint elmondta, a Kefag és a Katona József Múzeum együttműködése nem új keletű, az időnként összekapcsolódó munkákban tovább erősíthetik egymást. Szabó Kocsis Zsuzsannának személyesen is nagy örömöt okoz a kapcsolat, hiszen korábban a Kefagnál dolgozott, ami lehetőséget adott arra, hogy belelásson „az erdészet, az erdőgazdálkodás fontos, csodaszép, időnként nehéz és kihívásokkal teli munkájába”.

Fotó: Hraskó István

„Az erdészeknek van egy nagy küldetésük, különösen itt az Alföld közepén. A trianoni országvesztés óta feladatunknak érezzük, hogy hazánkat erdővel gyarapítsuk. Nemcsak faanyaggal lássuk el, hanem minden olyan hasznossággal, amit az erdő biztosít, gondolok itt az egészségügyi, a rekreációs, az ökoturisztikai, a lelki egészséghez kötődő szerepére is” – mondta el Sulyok Ferenc, a Kefag Zrt. vezérigazgatója. Az alkotótábor évről-évre való megrendezését azért is fontosnak tartják, hogy kapcsolatokat építsenek olyan művészekkel, akik ezt a küldetésüket és magukat az erdőket alkotásban meg tudják örökíteni.

Fotó: Hraskó István

„Másrészt kollégáimmal együtt hittünk abban, hogy a bugaci környezet, a kiskunsági táj ihletet fog adni. És nem csalatkoztunk” – jelentette ki Sulyok Ferenc, utalva a közel húsz év alatt elkészült sokszáz alkotásra. Ezek közül sok a Kefaghoz tartozó turisztikai épület, vadászház, erdei iskola falait díszíti, az utóbbi években pedig az alkotások egy részét árverésre bocsájtják és az aukció bevételét az ingyenesen látogatható Arborétum fejlesztésére – a padok, az asztalok felújítására, újak kihelyezésére, az utak, ösvények karbantartására, esőbeállítók építésére – fordítják.

Fotó: Hraskó István

„Az identitásunk gyökerei ebben a tájban, és nemcsak a Duna Tisza közében, hanem a történelmi Magyarország minden tájegységében, az élővilágukban, a paraszti társadalom miliőjében ott vannak. Ebben ott van az erdő, a tanya, a nyáj, a pusztaság, a rónaság, a végtelen ég” – emelte ki beszédében Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti-néprajzi osztályának vezetője. Azt is hangsúlyozta, hogy a múzeum társadalmi beágyazottsága a jövőbeni küldetéstudatának alappillére, és a Népi Iparművészeti Gyűjtemény csatlakozásával, a mostanihoz hasonló kiállítások megszervezésével jó úton járnak (a gyűjtemény korábban a Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. része volt, majd a múzeumhoz került).

Fotó: Hraskó István

„Néprajz nélkül nem létezünk. A néprajznak ilyen jellegű visszacsatolásai, felvillanásai az életünkben, akár a képzőművészet, akár a fényképészet által, vagy bármelyik technikával megállásra késztet bennünket egy pillanatra, hogy végiggondoljuk, honnan jövünk valójában” – mondta Hajagos Csaba.

A kiválogatott és kiállított ötven alkotás csaknem két hónapon keresztül, június 13-ig látható a Serfőző utcában. További tizenöt alkotással közösen aztán kalapács alá kerülnek a június 14-én 17 órakor megrendezendő aukción. A festmények kikiáltási ára 45 ezer és 100 ezer forint között mozog.

A megnyitón a Boróka Zenekar zenélt.

Fotó: Hraskó István

A forrás cikk végén Hraskó István 34 fotója látható az eseményről képgalériába rendezve.

Forrás: kecsup.hu

Előző cikk

Szélerőművek fából

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 226., 2024/16.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések