FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szélerőművek fából

A világ egyik legnagyobb szélturbinagyártója is lát fantáziát az új technológiában.

Acél helyett fából készít szélturbinákat egy Modvion nevű svéd vállalat. A cél az, hogy a zöld energiát előállító erőművek gyártása is jóval kevesebb károsanyag-kibocsájtással járjon. A technológia felkeltette a világ egyik legnagyobb szélturbina-gyártója, a dán Vestas érdeklődését is.

„A fából készült szélturbinák legnagyobb előnye, hogy magasabb tornyokat építhetünk. Ezek több energiát termelnek, így hatékonyabban váltják ki a szenet” – magyarázta a Modvion vezérigazgatója, Otto Lundman, aki szerint még zord körülmények között, például a nyílt tengeren is használható a technológiájuk.

„Az acél nem illik a vízhez, a fa viszont igen. Tornyainkat külső bevonattal védjük, hogy ellenálljanak a tengeri klímának” – tette hozzá.

Az elhasznált erőműveket is lehet majd hasznosítani

A Vestas szerint a cégnek még fejlődnie kell ahhoz, hogy igazán ki tudja használni a technológiában rejlő potenciált.

„Azért fektettünk be a Modvionba, mert ez egy érdekes megoldás. Nagy lehetőséget látunk a fa felhasználásában. Az acél használatához képest 80%-kal csökkentheti a karbonlábnyomot” – mondta a Vestas alelnöke, Lisa Ekstrand.

A fából készült szélturbinák a tervek szerint a lekapcsolásuk után sem végzik majd a szeméttelepen, az elemeket ugyanis később építőanyagként is fel lehet használni.

forrás: EuroNews

Előző cikk

Föld Napja - április 22.

Következő cikk

Festmény alkotótábor és kiállítás BugaconStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések