FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ökodesign – ökotervezés

Az Európai Parlament kedden elfogadta a felülvizsgált környezetbarát tervezési keretrendszert, amely lehetővé teszi a környezeti fenntarthatósági követelmények bevezetését az EU-ban értékesített termékek többségére.

A rendeletet 455 igen szavazattal, 99 nem ellenében és 54 tartózkodás mellett fogadták el. Az új szabályok célja, hogy a termékek életciklusuk során különböző szempontok szerint javuljanak, hogy tartósabbá és megbízhatóbbá váljanak, könnyebben újrafelhasználhatók, korszerűsíthetők, javíthatók és újrahasznosíthatók legyenek, kevesebb erőforrást, energiát és vizet használjanak. A konkrét termékkövetelményeket a Bizottság másodlagos jogszabályokban fogja meghatározni.

Kiemelt termékek

A jogszabály arra kéri a Bizottságot, hogy első munkatervében számos termékcsoportot helyezzen előtérbe, köztük a vasat, az acélt, az alumíniumot, a textíliákat (különösen a ruházati cikkeket és a lábbeliket), a bútorokat, a gumiabroncsokat, a mosó- és tisztítószereket, a festékeket, a kenőanyagokat és a vegyi anyagokat.

Jobban tájékozott fogyasztók

A pontos és naprakész információkat tartalmazó digitális “termékútlevelek” lehetővé teszik majd a fogyasztók számára, hogy tájékozott vásárlási döntéseket hozzanak. A Bizottság egy nyilvános internetes portált fog működtetni, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára a termékútlevelekben szereplő információk keresését és összehasonlítását.

Az eladatlan fogyasztási cikkek megsemmisítésének tilalma

Alessandra Moretti

A szabályok kifejezetten megtiltják az eladatlan ruházati cikkek, ruházati kiegészítők és lábbelik megsemmisítését a törvény hatálybalépésétől számított két év (a középvállalkozások esetében hat év) elteltével. A jövőben a Bizottság további kategóriákkal egészítheti ki azon eladatlan termékek listáját, amelyekre vonatkozóan megsemmisítési tilalmat kell bevezetni.

A téma előterjesztője Alessandra Moretti (S&D, IT) elmondta: “Itt az ideje, hogy véget vessünk a bolygónkra, egészségünkre és gazdaságunkra oly káros “vegyük, készítsük, dobjuk el” modellnek. Az új termékeket úgy kell megtervezni, hogy azok mindenki számára előnyösek legyenek, tiszteletben tartsák bolygónkat és védjék a környezetet. A fenntartható termékek normává válnak, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy energiát takarítsanak meg, javítsanak és okos környezetvédelmi döntéseket hozzanak vásárlás közben.”

Következő lépések

A Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia a törvényt, mielőtt az hatályba léphet.

Háttér:

A Bizottság által 2022 márciusában javasolt felülvizsgált környezetbarát tervezési szabályok általános keretet hoznak létre a fenntarthatósági követelmények meghatározására. Ezek a szabályok egy körforgásos gazdasági csomag részét képezik, és a belső piacon szinte valamennyi termékre vonatkoznak majd (kivéve az élelmiszereket, az állati takarmányokat, a gyógyszereket és az élő szervezeteket).

E jogszabály elfogadásával a Parlament a polgárok azon elvárásainak tesz eleget, hogy a fenntartható uniós termékek és termelés előmozdításával körforgásos gazdaságot építsen ki, és támogassa a fenntartható és rugalmas növekedési modellre való áttérést, amint azt az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseinek 5. javaslatának (1), (7), (10), (11) (1) és (2) bekezdései is kifejezik.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EPHírek 04-19

Előző cikk

Egererdő: Még zöldebb települések

Következő cikk

Dockyard-Bagossy Erdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések