FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Dockyard-Bagossy Erdő

Két éve rajongókkal és törzsvevőkkel közösen ültetett el 2 ezer facsemetét a Pilis Parkerdő területén a Bagossy Brothers Company és a Dockyard Budaörs határában, a Csíki-hegyek alatt. Ezt követően a zenekar és a ruházati üzletlánc egy különleges pólót is piacra dobott, aminek megvásárlásával képletesen egy fát ültettek a pólót megvásárlók. Az 500 eladott póló után most újabb 2 ezer facsemete került elültetésre.

A Bagossy Brothers Company Gyergyóból származó tagjai nem először vesznek részt faültetésen, korábban szülőföldjükön, Erdélyben szerveztek hasonló akciókat, majd 2022-ben partnerükkel a Dockyarddal közösen egy jó hangulatú piknik keretében került elültetésre 2 ezer facsemete. A zenekar tagjai a természet nagy tisztelői, maguk is túráznak, síelnek, snowboardoznak, szörföznek, ezért viselik szívükön, hogy az anyatermészet minél tovább a tenyerén hordozza őket.

A kiadott pólón egy – minden bizonnyal – székely medve kalandjai elevenednek meg, aki a természet és a zene bűvkörében éli mindennapjait. Az első szériás 500 eladott póló után 500 fa ültetését vállalta a Dockyard, amit végül megdupláztak, majd a zenekar is hozzátette a maga 500 fáját, és hogy kerek legyen a történet, a Dockyard megelőlegezte az idei évben érkező második szériás póló 500 fáját. Ennek köszönhető, hogy a 2 ezer korábban elültetett facsemete mellé újabb 2 ezer került idén elültetésre.

A faültetésre Budaörs határában került sor, egy olyan területen, ahol azelőtt nem állt még erdő. A Dockyard-Bagossy erdőben a facsemeték zöme csertölgy, de elegyfafajként került közé madárcseresznye, vadkörte, szürke nyár, így a friss ültetés követi a Budai-hegyek őshonos faállományainak összetételét.

Nagyon örülünk, hogy a korábbi ültetések folytatódnak, és a zenekar büszke arra, hogy ezt már hagyományosan viszi tovább. Jó látni, hogy unokáinknak egy olyan terület kerül beültetésre, amivel új erdőt hozunk létre” – mondta a zenekar gitárosa, Tatár Attila, azaz Ata. “Ezúttal a még jobb eredmény érdekében a Pilisi Parkerdő szakemberire bíztuk az ültetést, persze mi is eljöttünk és néhány csemetét elültettünk, hiszen sajátunkként tekintünk erre a projektre. No, meg látni szerettük volna a 2 évvel ezelőtt elültetett cserjéket is.

Maci a hegyi levegőn

Kun Álmos, a Dockyard képviseletében elmondta, hogy öröm az, amikor barátokkal együtt terveznek egy ilyen projektet. „A hegyi levegőn kiránduló maci kitalálása és a pólótervezés evolúciója önmagában egy kedves és még sok jó ötletet tartogató projekt. Az pedig, hogy ez az egész egy nekünk is oly fontos ügyet szolgál, az külön öröm. Minden márkánk közel áll a természethez, mi magunk is sokat túrázunk, futunk az erdőben, télen a havas sportokat sem vetjük meg, így öröm egy picit visszaadni a természetnek abból amit tőle kapunk. A fiúkkal és a Pilisi Parkerdővel közösen talán ezzel is közelebb hozzuk több oldalról a természet szeretetét szélesebb közönséghez is.”

Minden ilyen és ehhez hasonló együttműködés azt jelképezi, hogy nem csupán a Főváros és környékének erdőit kezelő Pilisi Parkerdő, hanem vállalatok, civil szervezetek és magánemberek lehetősége és közös felelőssége Budapest zöld infrastruktúrájának megőrzése és fejlesztése. A budapesti és az agglomerációban élő emberek számára az erdők „jóléte” stratégiai kérdés, hiszen a rekreáción és a kikapcsolódási lehetőségeken kívül az erdő nem csupán a nagyváros tüdeje, hiszen a Parkerdő Budapesti Erdészete által kezelt 5500 hektár erdőterület a fővárosi zöld infrastruktúra klímavédelmi bázisa is egyben.” – hangsúlyozta Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője.

Az ültetésről készült kisfilmet a Bagossy Brothers Company youtube csatornáján lehet megtekinteni.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

Ökodesign - ökotervezés

Következő cikk

Rám szakadék lezárva sziklaomlás miatt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések