FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria fapiaca – 2024. május

Az osztrák agrárkamara legfrissebb jelentése szerint a feldolgozóipar és az építőipar továbbra is recesszióban van. A beruházások erőteljesen csökkennek. A vállalatok becslései szerint a következő hónapokban nincs jele enyhülésnek.

Fűrészrönk
Az osztrák fűrészipar jelenleg nagyon jól ellátott fűrészrönkkel. A magas készletszintek és a gyenge értékesítési piacok miatt a kereslet ennek megfelelően alacsony. Ezt leginkább az eladott fűrészáru mennyisége határozza meg. Felső-Ausztria és Stájerország kivételével a rendelkezésre bocsátott fűrészrönköt általában gyorsan elszállítják. Felső-Ausztriában a rönk nagy mennyisége a fő oka az erdei raktárak felhalmozódásának, míg Stájerországban a szállítási kapacitás hiánya szintén a szállítás késedelméhez vezet. Az árak stagnálnak, vagy regionálisan egyre nagyobb nyomás alá kerülnek. A lucfenyő A/C 2b+ vezető választékának ára egész Ausztriában 93 és 105 euró között mozog m3-enként (kéreg nélkül mérve). A vörösfenyő iránti kereslet továbbra is nagyon élénk és meghaladja a kínálatot.

Ipari fa
A papír-, cellulóz- és kartonipari telephelyek iparifával is igen jól ellátottak. (Német nyelvterületen iparifa = papírfa-rostfa) A papírfa értékesítése kihívást jelent, mivel már csak egy vevő van, és csak a meglévő szerződések keretében lehetséges. A rost- és lemezfa (forgácsfa) iránti kereslet és kínálat kiegyensúlyozott. Az átvétel folyamatos. Felső-Ausztria kivételével az árak stabilak. Felső-Ausztria kivételével a bükk-rost iránti kereslet is stabil.

Energiafa
Az energiafa piac az évszakhoz képest csendes. Regionálisan azonban feszült, mivel alacsony kereslet és magas kínálat találkozik.

Az április második felében tapasztalt hűvösebb időjárás csak lassította a szú fejlődését. Az erdei higiénia tehát továbbra is napirenden van. Minden rendelkezésre álló erőforrást erre a területre kell irányítani, hogy a lehető leggyorsabban feldolgozzák és eltávolítsák a szaporodási anyagot az erdőből.

A feltüntetett árak a 2024. április-május eleji időszakra vonatkozó tranzakciókra vonatkoznak, és nettó árak, amelyekhez hozzá kell adni az ÁFA-t is. A vállalkozóknak faanyagértékesítésre a következő adókulcsok vonatkoznak: átalányadózás esetén 13 % az összes termékcsoportra, normál adózás esetén 13 % az energiafa/tűzifa és 20 % a hengeresfa esetében.

Forrás: globalwood.org

Előző cikk

Biológiai sokféleség nemzetközi napja

Következő cikk

A német fakitermelés volumene jelentősen csökkent 2023-ban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések