FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új film – A selmeci szellem

A Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület a Soproni Egyetem által is ápolt selmeci hagyományok iránt tanúsított tiszteletből készítette el „A selmeci szellem” című filmet. A hagyományőrző szervezet két képviselője (Mihalecz József alias Golyó és Weisz Róbert alias Jóhangzás) ünnepélyes keretek között adta át a Soproni Egyetem rektorának az egyórás alkotást. A film célja: a selmeci szellemi kulturális örökség megőrzése és védelme.

A Zalai Szilveszter által rendezett mű a legendás selmecbányai képzőhely történetét, valamint az ott létrejött diákhagyományt mutatja be. Az egyetem a filmet arra használja majd, hogy a selmeci hagyományokat az egyetemi hallgatókkal és munkavállalókkal megismertesse.

Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora köszönetet mondott az alkotóknak és további lendületet kívánt a hagyományőrző munka folytatásához. Michalecz József, a Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület alelnöke elmondta, közel 70 órás anyag áll rendelkezésre, amiből még további értékes összeállítások születhetnek ebben a témában. A Soproni Egyetem inspiráló hatása még a filmen is érezhető- hangsúlyozta a bányamérnök. Az ünnepségen megjelent diákokat az évszázados értékrend továbbvitelére szólították fel az „örökifjú firmák”.

„A selmeci szellem” című film ötletgazdáiról néhány szó: 
A Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület 2002 decemberében alakult meg hivatalosan és az 1986-ban Miskolcon végzett bányaművelő mérnökök közösségére épül. Fő feladatuknak tekintik a selmeci eredetű, bányász, kohász és erdész vonatkozású diákhagyományok minél alaposabb megismerését, megélését és átadását a fiatalok számára.

Éves közgyűléseiket és ünnepi megemlékezéseiket a bányászok védőszentje, szent Borbála napja (december 4.) környékén, Magyarország, illetve közép-Európa valamely, bányászhagyományokkal rendelkező pontján tartják. (Pécs, Magyarpolány, Telkibánya, Bátaapáti, Jajce, Dorog, Szalkszentmárton, Mád, Zalaegerszeg, Mátraszentimre, stb.). 

forrás: Soproni Egyetem

kapcsolódó:

Előző cikk

Bábolnán lesz a fakitermelő bajnokság döntője

Következő cikk

REDII és az erdőgazdálkodók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések