FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti Gépesítési Konferencia

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézete és az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Gépesítési Szakosztálya 2024. május 8-án Prof. Dr. Horváth Béla 75. születésnapja alkalmából Országos Erdészeti Gépesítési Konferenciát szervezett Sopronban az egyetemen, a Ligneum Látogatóközpontban.

Az ötödik alkalommal megrendezett konferencián az erdész és a gépész szakma közösen ünnepelte Horváth Bélát. A rendezvény elején a Soproni Egyetem vezetőinek (Dr. Tuba Katalin mb. intézetigazgató, Dr. Heil Bálint dékán, Prof. Dr. Faragó Sándor rector emeritus) és a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottság elnökségének (Prof. Dr. Neményi Miklós elnök, Prof. Dr. Szendrő Péter örökös elnök) köszöntője hangzott el, melyet előadások követtek.

Pic2.jpg

Dr. Major Tamás előadásában „Prof. Dr. Horváth Béla a tiszteletbeli erdész” címmel méltatta munkásságát, szakmai elkötelezettségét. Előadása fókuszában az erdészeti gépesítés területén végzett kutatásfejlesztési tevékenysége, az ehhez kötődő innovációi, és az erdészeti gépgyártás újraindításáért tett erőfeszítései álltak.

Pic4.jpg

Szakálosné Dr. Mátyás Katalin beszélt Professzor Úr oktatási, illetve oktatás- és képzésszervezői tevékenységéről, kiemelve, hogy Prof. Dr. Horváth Béla alapítója a szombathelyi duális gépészmérnöki szaknak.

Ezt követően Prof. Dr. Kollár László a duális gépészmérnök képzést és a Savaria Műszaki Intézet fejlődését mutatta be, a kezdetektől a 10. évfordulóig.

Prof Dr. Neményi Miklós tudományos előadásában az agrárium gépesítésének jövőjét, az automatizálásban rejlő lehetőségeket elemezte.

A szünet után Dr. Vágvölgyi Andrea az energetikai faültetvények termesztés-technológiájáról és gépesítéséről beszélt, illetve mutatta be Horváth Béla e tématerülethez kapcsolódó innovációit.

Dr. Horváth Attila pedig a többműveletes fakitermelő gépek fejlődésének történetéről, elterjedésükről, alkalmazásukról, és az ezen gépek működtetéséhez szüksége gépkezelői képzésről tartott előadást.

Prof Dr. Jurij Sidor „Struktúraelemzés különböző skálákon: modellezési és kísérleti stratégiák” címmel a fémek alakításához kapcsolódó alapkutatásokról, az általuk kidolgozott modellezési eljárásokról beszélt.

Az előadások zárásaként Dr. Czupy Imre az Erdőmérnöki Karon Horváth Béla nyugdíjba vonulása utáni műszaki kutatásokról számolt be.

pic1.jpg

Az előadásokat követően hozzászólásokra került sor, melynek során a résztvevők részéről hangzottak el köszöntések, mondták el Professzor Úrral kapcsolatos élményeiket. Itt jelentette be Prof Dr. Fenyvesi László a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének főtitkára, hogy Horváth Professzor Úr részére a Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért Érdemérem” kitüntetést adományozta, melyet a Szövetség jövő heti rendezvényén vehet át.

A V. Országos Erdészeti Gépesítési Konferencia ebédel zárult, ahol informális körülmények között további szakmai beszélgetésekre került sor.

forrás: SOE EMK

Előző cikk

Elindult a Next GEn projekt

Következő cikk

Erdészeti géppark-leltár



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések