FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdésztechnikus OSZTV

2024. április 24-én Budapesten a Szakma Sztár eredményhirdetésén tudtuk meg a döntőbe jutott három diákunk konkrét helyezéseit. A harmadik helyet iskolánk tanulója Fodor László szerezte meg, második helyen egy szegedi diák (az ÁSZÉV tavalyi győztese) végzett és a verseny győztese nagy örömünkre Giczi Ábel soproni diák lett, így a vándor pajzs újra visszatérhetett iskolánkba.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny írásbeli fordulóját 2024. február 2-án rendezték meg Gödöllőn, ahol iskolánk 16 erdésztechnikus tanulóval képviseltette magát. Büszkén mondhatjuk, hogy sikerrel vették ezt az akadályt, hiszen 15 fő elérte ebben a fordulóban a 71%-ot, így ők a technikusi vizsgán mentesülnek az írásbeli feladat megírása alól.

A második forduló 15 fős mezőnyéből nyolcan Sopronból, hárman Szegedről és négyen a fordulónak helyszínt adó mátrafüredi iskolából érkeztek. A verseny ezen fordulóját 2024. április 15-17. között rendezték, a csapat kísérői Varga Rita és Bálint Gergely voltak.

A hétfői nap délelőttjén a megnyitót követően a sorszám húzásra, balesetvédelmi oktatásra és a technikai értekezletre, valamint a felismerési anyag megtekintésére került sor. Ebéd után az elméleti versenyszámok kerültek megrendezésre. Mindenki először a szóbeli versenyszámot teljesítette, majd felismeréssel zárta a napot. A kapott tételek aktuálisak voltak, de nem tartoztak a könnyű tételek közé. Mag eredetű természetes felújítások, fokozatos felújítóvágás, a számbavételezés szabályai, módszerei, a gímszarvas életmódja és a GPS technológia erdészeti alkalmazása alkották a kérdéseket. A szóbeli versenyszám a mezőny egy részének alaposan feladta a leckét, de alapvetően szép feleleteket hallhattunk. (a versenyszámról felvétel is készült, és a rendező iskola ígérete szerint mindenki megkapja a saját tanulóiról készült felvételeket). A felismerés mindenkinek jól sikerült.

Kedden a gyakorlati versenyszámok kerültek sorra. A csapat két részre lett osztva így az első 8 sorszámmal rendelkező versenyző a terepi feladatokkal, a második hét versenyző a lövészettel és a motorfűrészes versenyszámokkal kezdett. Ebéd után cseréltek. Ezen a napon az időjárás meglehetősen megnehezítette a versenyzők dolgát, hűvös volt és esős. A lövészet -ahhoz képest, hogy nem rendelkezünk saját lőtérrel- egészen jól sikerült, a motorfűrészes versenyszámok sikerülhettek volna jobban is. A gyakorlati számok többi részénél mindenki odatette magát így reménykedve vártuk a szerdai eredményhirdetést.

Tanulóink nagyon szép eredményeket értek el, büszkék voltunk rájuk. Az eredményhirdetésen elhangzott, hogy az első és a tizenötödik helyezett eredményei  között mindössze 12% különbség van

Bittman Kata a tizenötödik helyen végzett és ő lett az ország idei legjobb erdésztechnikus hölgye, Róka Máté a tizennegyedik, Dormán Zsolt a tizenkettedik, Karádi Barnabás a tizedik helyen végzett. Rózsás Flórián a hetedik, Kovács Bence több gyakorlati versenyszámot (határazonosítás, trófeabírálat és választékolás), valamint az összesített gyakorlatot megnyerve a negyedik helyen végzett. Nekik és a döntőbe jutott két tanulónak is sikerült az összesített 71%-os eredményt elérni, így ők már mentesülnek a technikusi vizsga alól.

2024. április 24-én Budapesten a Szakma Sztár eredményhirdetésén tudtuk meg a döntőbe jutott három diák konkrét helyezéseit. A harmadik helyet iskolánk tanulója Fodor László szerezte meg, második helyen egy szegedi diák (az ÁSZÉV tavalyi győztese) végzett és a verseny győztese nagy örömünkre Giczi Ábel soproni diák lett, így a vándor pajzs újra visszatérhetett iskolánkba.

A tanulók felkészítése során az erdészeti szakmai munkaközösség tagjai legjobb tudásukat beleadva, több héten keresztül foglalkoztak tanulóinkkal. Munkájuknak meg lett az eredménye, amit ezúton is szeretnék megköszönni.

Reméljük a következő tanévben is hasonlóan szép eredményekkel büszkélkedhetünk majd.

forrás: Roth Gyula Technikum

Előző cikk

Erdész szemmel túrasorozat 3.

Következő cikk

Beregi kör az Év Kerékpárútja




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version