FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdő alapú gazdaság

Az erdők szolgáltatásai minden magyar embert megilletnek, éppen ezért egységben kell szemlélni az erdővel kapcsolatba kerülő minden ágazatot. Fontos, hogy a teljes értékláncot lefedő erdő alapú gazdaságról és iparról beszéljünk – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Faipari Ágazati Egyeztető Fórumán, kedden.

Zambó Péter szerint az erdőalapú gazdaság a meglévő, rendelkezésre álló természeti erőforrások innovatív, dinamikus és felelősségteljes felhasználásának a rendszere, amelyhez az alappilléreket már lerakták.

Kiemelte, hogy Európa legszigorúbb erdőtörvénye védi Magyarország zöldvagyonát, a több mint kétmillió hektár erdőt. Ennek stratégiai részét, mintegy felét olyan állami erdészeti társaságok kezelik, amelyek alapműködése a fenntarthatósághoz kapcsolódik.

„A stabilan működő, egységesen magas szakmai színvonalú erdőgazdálkodás az erdőalapú gazdaság, s benne a faipar legfontosabb bázisa. Ez az első, ha fenn akarjuk tartani az ellátásbiztonságot, és Magyarország szuverenitását a zöldvagyonunk felhasználásával is védeni akarjuk” – hangsúlyozta.

Az államtitkár fontosnak tartja a kutatás-fejlesztés területén a vállalatok által hasznosítható, eladható innovációk létrehozását is, ehhez pedig elengedhetetlen az eszmecsere. Zambó Péter ennek a partnerségnek kézzelfogható jeleként jelentette be, hogy az Agrárminisztérium kezdeményezi, és elindítja egy magyarországi klaszter szervezését az erdő alapú gazdaság szereplői számára, melynek megvalósítására az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. kapott megbízást.

forrás: AM Sajtóiroda

Innováció és Együttműködés: Faipari Fórum a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara, mint az hazai faipar unikális felsőoktatási és kutatási központja május 21- én faipari ágazati egyeztető fórumot rendezett az Egyetem Ligneum rendezvényházában.

A rendezvény célja, hogy a faipari ágazat szereplőinek (kormányzati, szakmai, oktatói, kutatói szervezetek) számára véleménynyilvánítási lehetőséget biztosítson, és hagyományteremtő módon a faipari ágazat számára szakmai egyeztető hírcsatornát alapítson. Első alkalommal valamennyi szakképzési centrum, valamint a faipari szakközépiskolák, faipari szakmai szervezetek, duális képzési partnereink számára is fórumot teremtsünk, ahol a meghívott előadók a legszélesebb körben megoszthatják aktuális információikat. 

A szép számban megjelent érdeklődő szakembereket az esemény házigazdájaként Prof. Dr. Magoss Endre dékán köszöntötte. Kiemelte, hogy a kar különösen nagy hangsúlyt fektet az ágazati kapcsolattartásra, hiszen több mint 60 éve a faipari, 30 éve pedig a kreatívipari képzés fellegvára. A jövő szakemberképzése pedig a kulcs az ágazat sikeres jövője szempontjából.

Prof. Dr. Fábián Attila rektor üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt hatvan év, amióta az egyetemen faipari képzés zajlik, bizonyította: erre a tudásra a gazdaságnak óriási szüksége van. A faanyag használatának széles körű alkalmazása segít abban, hogy a környezetünk élhetőbbé váljon. A mi dolgunk, amit 2020 óta a Soproni Egyetem hivatalosan is felvállal, egy olyan folyamat véghezvitele, amelyben az innováció nemcsak megfogan, hanem értékteremtő, előremutató termékekké is formálódik – tette hozzá a Soproni Egyetem rektora.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Faipari Ágazati Egyeztető Fórumán elhangzott beszédében kiemelte: Európa legszigorúbb erdőtörvénye védi Magyarország zöldvagyonát, a több mint kétmillió hektár erdőt. Ennek stratégiai részét, mintegy felét olyan állami erdészeti társaságok kezelik, amelyek alapműködése a fenntarthatósághoz kapcsolódik. Az államtitkár fontosnak tartja a kutatás-fejlesztés területén a vállalatok által hasznosítható, eladható innovációk létrehozását is, ehhez pedig elengedhetetlen az eszmecsere. Zambó Péter ennek a partnerségnek kézzelfogható jeleként jelentette be, hogy az Agrárminisztérium kezdeményezi, és elindítja egy magyarországi klaszter szervezését az erdő alapú gazdaság szereplői számára, melynek megvalósítására az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. kapott megbízást.

A rendezvény két egymást követő részből állt.

Az első részben az Agrárminisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Erdészeti Tudományos Intézet felkért előadói tartottak előadást a faipari ágazatot érintő aktuális témákban. 

A második részben az ÁKT – Ágazati Készségtanács vezetői, az IKK – Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt irodavezetője és az Soproni Egyetem részéről 4 oktató tartott előadást a faipari ágazati oktatás vertikális összehangolásáról,  3 új akkreditált szakmai továbbképzés bemutatásáról. 

Az ágazat részterületeinek kezelésével, irányításával foglalkozó döntéshozók, szakemberek, és az ágazati képzésben feladatot teljesítő oktatási intézmények, duális képzésben részt vállaló gazdasági szereplők, és az ágazat szakmai szervezetei kaptak naprakész információkat, és folytattak szakmai kérdésekben érdemi egyeztetéseket. 

A rendezvényre közel 70 szakmai intézmény, szervezet regisztrált. 

A rendezvény előadói kiemelték, hogy Magyarország növekvő állományában kiaknázatlan, úgynevezett túltartott állományok állnak rendelkezésre. Ezen hazai lombos faanyagok ipari hasznosítása a faipar feldolgozóüzemek átprogramozásával, és új, -elsősorban-, építőipari hasznosíthatóságú innovációkkal lehetséges. A Soproni Egyetem előrehaladott kutatásokat folytat hazai lombos faanyagaink ipari hasznosítására, rövidrudas épületszerkezetek, és faalapú szigetelőanyagok vonatkozásában. A faipari ágazat élénkülését -több európai ország mintáját követve- a fatermékek CO2 megkötésének előtérbe helyezésével, a vonatkozó szabályozók kedvező átalakításával is el lehet érni. Az ágazat sikeréhez felkészült szakemberekre is szükség van, ami a faipari oktatás vertikális összehangolásával lehetséges. A Soproni Egyetem, az IKK  és a Fa- és Bútoripari Ágazati Készségtanács együttműködése révén a faipari szakoktatók számára három akkreditált szakmai továbbképzési program is bemutatásra került.
Az erdészet és faipar azaz fentartható fagazdálkodás jelenleg Magyarországon tényleges CO2 elvonó módon működik, ezért jelentősége a fentarthatóság előtérbekerülésével növekedni fog.


A Kisalföld Napilap tudósítása: Erőre kaphat a magyar faipar – Szakmai fórum a Soproni Egyetemen

A Sopron TV tudósítása: 

Forrás: SOE

Ahogyan a Sopron TV beszámolójában is hallhatjuk, a Famíves Céh a konferencia alkalmából bemutatkozott a Ligneumban, ahol az emeleti részen volt kiállításuk a faipari szakoktatás régi tankönyveiből és az ősi asztalos kéziszerszámokból.

Szemerey Tamás és Markó József a Famíves Céh tagjai. (Fotó: Szalay Károly)
Fotó: Szalay Károly
Fotó: Szalay Károly

Előző cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – május 30.

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 230., 2024/20.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések