FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdők klímaadaptációs kutatásainak finanszírozását kérik

Németország – Közel 30 intézmény, köztük egyesületek, egyetemek, szakegyetemek, kutatóintézetek és erdészeti vállalatok közös felhívásban kérik a német kormányt, hogy folytassa az erdőkre vonatkozó kutatásfinanszírozást.

A Lemke és Stark-Watzinger szövetségi miniszterekhez, valamint Lindner és Özdemir szövetségi miniszterekhez címzett felhívás aláírói életképes hosszú távú megoldást sürgetnek az Erdészeti Klímaalapnak a megvalósítás-orientált erdészeti kutatások kompenzálására.

Az Erdészeti Éghajlatvédelmi Alap a 2024-es költségvetésről szóló megállapodás részeként megszűnt; új projektek már nem finanszírozhatók.

„A Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium és a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium által közösen támogatott Erdészeti Éghajlatvédelmi Alap eddig a végrehajtás-orientált erdő- és fakutatás központi finanszírozási eszköze volt, amely az erdeink és az erdőgazdálkodás technikailag megfelelő éghajlati alkalmazkodásának sürgősen szükséges alapja” – hangsúlyozza a Német Erdészeti Kutatóintézetek Szövetségének (DVFFA) elnöke, Prof. Dr. Andreas Bolte, a felhívás társindítója.

Az alkalmazkodási intézkedések és gyakorlati cselekvési javaslatok kidolgozását az erdőtulajdonosok egyedül nem tudják elvégezni. A korábbi káreseményekből és környezeti változásokból szerzett ismeretek és tapasztalatok is csak nagyon korlátozottan segítenek. Egyrészt a cselekvési mechanizmusok összetettsége, másrészt a döntések terjedelme szilárd és szakmailag alátámasztott, tudományos alapokon nyugvó megközelítéseket igényel. Ehhez összehangolt és pénzügyileg támogatott erdészeti kutatásokra van szükség Németországban, amelyet évente legalább 30 millió euróval kell dotálni.„Ahogy az éghajlatváltozás nem ismer határokat, úgy Németországban minden erdőtulajdonost hosszú távon tömegesen érintenek majd a következmények, regionális különbségekkel” – hangsúlyozza a Német Erdőtulajdonosok Szövetségének elnöke, Prof. Dr. Andreas Bitter, aki egyben a felhívás egyik kezdeményezője is.

„Az éghajlatváltozás minden erdőtulajdonost jelentős erdőművelési és gazdasági kihívások elé állít, miközben az erdővel szemben támasztott társadalmi igények is növekednek” – mondja Bitter. A felhívás itt is megtalálható: Közös felhívás az Erdészeti Éghajlatvédelmi Alap kapcsán

szerk/ford: Tóth János, forrás: Deutsche Forstverein

Előző cikk

11. Lombosfa Konferencia, Sopron

Következő cikk

FAGOSZ taglista – 2024.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version