FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyászhír – Kenyeres Pál [80]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy Kenyeres Pál faipari gépészmérnök, erdésztechnikus, a hazai falemezipar és fakereskedelem jó ismert személyisége, 80 éves korában elhunyt. Búcsúztatóját Szegeden, 2024. június 14-én tartják. Koszorúk helyett egy szál virággal köszönnek el.

Kenyeres Pál faipari gépészmérnök kolléga a munkájnak eredményes gyakorlásához mély és kiterjedt elméleti bázissal rendelkezett, amely elsősorban az orosz, finn és német szakirodalmi és gyakorlati eredményeknek hazai viszonyokhoz szabott adaptálását jelentette.

Vezetői, mérnöki tevékenysége jellemzően eredmény centrikus volt.

Sikeres szakmai tevékenységének elsődleges oka volt a komplexitás, amely a gyártási folyamatok erőforrás biztosítását, a választott technológiák működésének biztosítását és következetes marketing tevékenység érvényesítését jelentette.

Kenyeres Pál saját véleménye szerint nem kutatónak, hanem fejlesztőnek született, igyekezett a haszonelméletet érvényesíteni a termelésfejlesztés, technológia fejlesztés és marketing területén egyaránt.

Maradandót alkotott a színfurnérgyártási technológiák, köztük a vákuumos dobszárítók, a hámozási rönkök tárolása, védelme, lágyítása, valamint a rétegelt falemezgyártás számos technológiai művelete fejlesztésében, továbbá az új termékek bevezetése terén elért eredmények terén. Tanulmányai és újításai révén (buszpadló gyártás, nyár és bükk alapú LVL termék fejlesztés és számos más új termék kifejlesztése) maradandót alkotott.

Üzemi és a Faipari Tudományos egyesület keretében végzett tevékenysége során, valamint hazai és külföldi rendezvényeken tanulmányutakon végzett szakértői tevékenysége is kiemelkedően jelentős. A furnér és furnéripari termékek gyártásának elismert hazai szaktekintélyének számított, aki lelkesen támogatta az ágazat állami és újonnan induló faipari vállalkozásait (pl. UFA).

A Soproni Egyetem Faipari Karának oktatási, kutatási tevékenységét, mint meghívott előadó, kutatási közreműködő mindenkor szívesen támogatta.

Kenyeres Pál 1993-1999 között a FAGOSZ elnökség tagja volt. Az 1996-os tisztújítás előtt így írt magáról:

“Születtem 1944-ben.
1963-ban végeztem el az Erdészeti Technikumot, Szegeden.
1968-ban szereztem diplomát Szentpétervárott, a Faipari Gépészmérnöki Karon.
Első munkahelyem a Szegedi Falemezgyár volt, majd később a DEFAG.
A teljes időszak alatt ugyanazon a helyen dolgoztam, bár több munkaadónál.
1970. óta főmérnöki (termelés vezető), műszaki vezető, gyártásvezető beosztásokban dolgoztam. 5 éven át üzemvezető voltam.
1991-től a Szegedi Furnértermelő Kft. ügyvezető igazgatója vagyok.
A rétegelt-lemez gyártmányszerkezet korszerűsítésével kapcsolatban számos újítást, találmányt nyújtottam be.
Az elsődleges faipar szabványosítási munkálataiban 15 éven át aktívan részt vettem.
Többször voltam meghívott előadó a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Lemezipari Tanszékén.
1993. óta tagja vagyok a FAGOSZ elnökségének.”

Előző cikk

Mr. Forest, a FŐ-ERDÉSZ-lobbysta

Következő cikk

KSH: fogyasztói árak +4,0%-on




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Exit mobile version