FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyászhír – Varga Ferencné Földi Hajnalka [77]

Dr. Varga Ferencné dr. Földi Hajnalka egyetemi docens 2024. augusztus 12-én hagyott itt bennünket, családját, rokonait és barátait. Az egyetemi és szakmai életben mindenki ismerte. Példa értékű, ahogy élt és dolgozott.

1947. április 12-én született Sopron városában. Az általános iskolát és gimnáziumot elvégezve az Erdészeti és Faipari Egyetem Faipari Mérnöki Karán folytatta tanulmányait. Az egyetem után, 1970 augusztusában elkezdett dolgozni az iparban, az ÉPFA (későbbiekben SOFA) soproni gyárában, mint technológus. Ez a két év, amit itt töltött az elméleti felkészültség után gyakorlati ismereteket adott.

1972-ben visszahívták oktatónak az Alma Materba, az egyetem Fatechnológia Tanszékére, ahol a diplomatervét is készítette. Kezdetben a Faanyagismeret és Fatechnológia tantárgyak gyakorlatának vezetése, valamint a tanszéki kutatásokban való részvétel volt a feladata.

Később már előadásokat is tartott az üzemmérnök, valamint a faipari mérnök hallgatóknak, továbbá mint gyakorlatvezető besegített a Fűrészipari Technológia oktatásába is. A 36 éves oktatási tevékenysége során 186 diploma és szakdolgozat készítésénél nyújtott segítséget a hallgatóknak konzulensként.

A faanyag ammóniás kezelés révén történő plasztifikálása témakörben doktori címet, majd később PhD fokozatot szerezett. 2009-ben egyetemi docensként ment nyugdíjba. Őt idézve: „szerencsésnek érzem magamat, mert olyan munkát végezhettem, amit nagyon szerettem”. 36 éven át egy munkahelyen, közben 3 különböző nevű tanszéken, 2 intézetben, de ugyan annál az asztalnál dolgozott. „Szerencsés vagyok, mert mindvégig fiatalok között a pedagógiai hivatást gyakorolhattam, ami az egyéniségemhez nagyon közel állt”. A hallgatók nagyon szerették, egyéniességéért és következetességért. Ő is ugyanígy érzett a hallgatók felé. Nem múlt el úgy nap, hogy ne ült volna nála hallgató.

Nagyon sok kutatási pályázatban, zárójelentés készítésében vett részt. Mint ahogy mindig is érezte, szerencsésen alakult egész szakmai pályafutása. A faipari pálya szeretete, nemcsak az Ő életét kísérte végig, hanem a férjéét is, sőt a Soproni Egyetem szellemisége a fiát is megragadta, mert az Egyetem vadgazda mérnöki szakán szerzett diplomát.

1993-ban férjével közösen faipari vállalkozást indítottak, Lignovar Bt. néven. Később megvették a nagylózsi fűrészüzemet, amelyet a legkorszerűbb gépekkel, szárító és gőzölő berendezésekkel magas minőségű termékek gyártására alkalmas üzemmé fejlesztették. Sikerük abban rejlett, hogy mindketten szakemberként azt a részfeladatot látták el, amihez a legjobban értettek. Nyugdíjba vonulása után már nem vállalt munkát az Egyetemen. A családi vállalkozást segítette az egyetemen szerzett tapasztalatokkal és legjobb elméleti tudásával.

Emlékét szeretett soproni Alma Matere kegyelettel megőrzi.

(írta: Dr. Fehér Sándor, egyetemi docens), Soproni Egyetem

Előző cikk

Magánerdőket érintő határidő

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 244., 2024/234.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…
Tovább

Gyászhír – Altrichter Sándor [61]

Megrendülten értesítünk mindenkit, aki ismerte és szerette, hogy életének 61. esztendejében – méltósággal és hihetetlen szívóssággal viselt betegség…
Exit mobile version