FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Követelmények és tilalmak az együttműködés és az ösztönzés helyett

Németország: Carl Anton, az AGDW végrehajtó bizottságának tagja és az Európai Erdőtulajdonosok Szövetségének (CEPF) alelnöke így kommentálja a természet helyreállításáról szóló törvény (NRL – Nature Restoration Law) mai brüsszeli jóváhagyását a környezetvédelmi miniszterek tanácsában: “A miniszterek jóváhagyása az NRL-re teljesen érthetetlen, különösen az európai uniós választások eredményének fényében. A törvény a túlszabályozást és a bürokráciát képviseli, és újabb jelentős terhet jelent a fenntartható, többfunkciós erdőgazdálkodás számára.

A “fakitermelés felhagyása” a rendeletben a helyreállítási intézkedések állítólagos pozitív példájaként szerepel. Az erdők felhagyása és ezáltal a már így is nagyon magas fakészlet további felhalmozódása azonban növeli a kockázatot, destabilizálja az erdőket, megakadályozza az éghajlatilag stabil állományokká való átalakulást, és az éghajlatkárosító anyagok helyettesítésére alkalmas faanyagkínálat csökkenéséhez vezet. Csak az aktív erdőgazdálkodás jelent klímavédelmet. Az NRL-ben a “túlnyomórészt őshonos fafajokat tartalmazó erdők aránya” mutató a múltbeli erdővegetáción alapul. Ez az éghajlati válság és a termőhelyi drift miatt nem célszerű, és nem is ad iránymutatást a jövőre nézve.

Sajnos ezzel a törvénnyel Brüsszel ismét az újabb és újabb követelmények és tiltások útjára lép ahelyett, hogy az erdészeti ágazattal való együttműködésre, az önkéntes fellépésre és az ösztönzőkre helyezné a hangsúlyt.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: AGDW 06-17

Előző cikk

Elindultak az erdei vándorok a magyar erdőkbe

Következő cikk

Félmilliárd euró erdőátalakításra



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések