FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ötletverseny a zöldfelületek bővítésére

Hogyan lehetne több, nagyobb zöldfelületet kialakítani a városban, hogy a most is tomboló kánikulát legalább egy kicsit mérsékelni lehessen? Az Agórában folyt az a verseny, ahol az ötletek versenyeztek, a legjobbakkal pedig a kiötlőjük hamarosan az utcákon is találkozhat.

Szeged a kutatók előrejelzései szerint az egyik kárvallottja a klímaváltozásnak, a bácskai térséghez hasonlóan a legforróbb és a legszárazabb a térségben már most is. A város hosszú évek óta „zöldúton” jár, az elmúlt évek időjárásában viszont egyre erősebben köszön vissza a klímaváltozás, amelyről sokáig egy távoli jövőben bekövetkező dologként emlegettünk, ezért sebességet kellene váltani a zöldülésnek a kifejezetten a város klímájára visszaható projektek megvalósításában, vagy újabb ötletekkel is hasznos előrukkolni. Ebben az ötletelésben szállhatnak most be a lakosok is.

Egy hasonló kezdeményezés már volt januárban, ott több városfejlesztési kérdésben mondhatták el elképzeléseiket a lakosok, most kifejezetten a zöldfelületeket vették napirendre. Az önkormányzat az Energiaklubbal közösen szervezte a versenyt, a Zöld Hackathont az Agórában pénteken. Az ötletversenyen a résztvevő nyolc csapat dolgozik egy Szegeden megvalósítható zöld megoldáson, a legjobb ötleteket díjazták a nap végén.

A verseny zsűrijében ott volt Mihálik Edvin is, a város zöldtanácsnoka, aki biztos abban, hogy az ilyen közös ötletelésnek nem csak az a praktikus haszna, hogy a végén kisebb költségű, de a klímaváltozás ellen ható ötletek valósulnak meg, hanem az is, hogy a szemlélet is változhat közben. Ahogy az egyébként a tanácsnok előadásából kiderült, ennek a törekvésnek csak az egyik oldala a városi akarat, a másik, a lakossági részt is hozzá kell tenni. Mihálik Edvin fotókon mutatott olyan magánházakat, amelynek környezetében a tulajdonos minden négyzetmétert lebetonoz, ezek szintén nem segítik a város klímaváltozás elleni törekvéseit, ugyanakkor ezekre nincs hatása az önkormányzatnak. 

A parkolók örökzöld téma a városban, ahogy más településen is, hiszen a gépkocsik száma folyamatosan nő. A város feladata a zöldterület növelése mellett kielégíteni az autósok igényeit is, ez időnként nem egyszerű feladat. A város a közterületeken tud tevékenykedni, ezekre is hozott példát a tanácsnok, a Klapka téren például úgy ültettek fákat, hogy a burkolatot feltörték. Az önkormányzat folyamatosan törekszik a zöldfelület növelésére a város magjában is, de Mihálik Edvin emlékeztetett arra is, hogy a város körüli véderdőre is nagy hangsúlyt fektetnek, sikerrel védték meg azt a szakaszt, amelyet a püspökség el akart pusztítani, és egy 10 kilométeres új szakaszt is telepítettek.

A rendezvény másik szervezője, az Energiaklub munkatársa, Pej Zsófia Szeged mellett más településekkel is dolgozik, szerinte fontos, hogy nagy mértékben vonják be a lakosokat is a zöldítésbe, több településen ez már jól működik. A mostanihoz hasonló ötletelésnek ebben nagyon fontos szerepe lehet.

3 év és 5 millió Ft – ez is elég lehet ahhoz, hogy érdemi változást indítsunk el egy városban. Szegeden 8 lelkes csapat ötletelt azon, hogyan lehetséges ez. Legtöbben a lakosság erőteljesebb szerepvállalásában látták a megoldást, például közösségi kertekben, panelek tetőkertjeiben.

A nyertes ötlet viszont a vállalatok irányából közelített, az általuk telepített és gondozott zöldfelületek pedig QR kód segítségével élő reklámmá válnának. Erősségük volt a kevés idő ellenére is részletes, de reális projektterv és a megnyerő előadásmód is. Az ötleteket beépítjük Szeged Város-zöldítési akciótervébe.

forrás: szeged.hu

Előző cikk

Erdőtüzek Magyarországon

Következő cikk

EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések