FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

32 fát ültettek az eddig teljesen kopár Lujza utcába

Idén februárban fejeződött be a Lujza utca (Budapest, VIII. kerület) fásítása, melynek során 32 fát ültettek el a kerületi kertészek. Az új fahelyekkel több, mint 140 négyzetméternyi zöldfelülettel növekedett az egyébként korábban teljesen kopár utcakép.

Burkolatfeltöréssel, a parkolóhelyek számának csökkentésével alakítottak ki fahelyeket a Lujza utca teljes hosszában még 2023 nyarán, a fák elültetésére pedig idén januárban és februárban került sor.

Hogy védjék a frissen elültetett fákat, pollereket raktak köréjük – írja honlapján az önkormányzat. Az autósoktól külön kérik, hogy parkolás során ügyeljenek arra, hogy ne hajtsanak rá a fahelyekre.

(Sok növény azért pusztult ki a Somogyi Béla utcában, mert az autósok felparkoltak a növényszigetekre. Ezeket időközben fákkal pótolták.)

A Lujza utca fásítása az Utcafásítási Programba, annak is első fázisába tartozik a Nagyfuvaros és a Népszínház utcák kereszteződésének zöldítésével egyetemben. A projekt kezdőszakasza így sikeresen lezárult, a beruházás költsége 63 millió forint volt.

Az Utcafásítási Program szorosan kapcsolódik Józsefváros klímastratégiájához, melynek egyik fő célkitűzése, hogy 2030-ra a kerület egyik utcája se maradjon zöldfelület nélkül. A program egyik szlogenje ugyanis: Nincs utca zöld nélkül.

Eszerint, ahol van kilátás fák ültetésére, oda kerüljenek fák és legyen többszintű zöldsáv, ahol pedig a faültetés nem megoldható (például a közművek elhelyezkedése miatt), a lehetőségekhez mérten ott is szükséges a növénytelepítés.

A regnáló önkormányzat ugyanis azt vallja, hogy a minél több zöldfelület kialakítása – ha kell, burkolatfeltöréssel is – nemcsak közelebb hozza a természetet a lakókhoz, de egy élhetőbb, komfortosabb, egészségesebb környezetet eredményez, hozzájárulva ezzel az itt élők fizikai és mentális egészségének javulásához.

forrás: JózsefvárosÚjság

Előző cikk

Erdészeti állásbörze - meghívó

Következő cikk

Védőfás park Hetényegyházán



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések