FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldítés új szabályai

Az Európai Parlament Belső Piaci Bizottsága (IMCO) és a Környezetvédelmi Bizottsága (ENVI) szerdán elfogadta közös álláspontját azokról a szabályokról, amelyek arra vonatkoznak, hogy a cégek hogyan érvényesíthetik környezetvédelmi marketing állításaikat.

Az úgynevezett zöld állításokról szóló irányelv kiegészíti a már elfogadott uniós zöldmosási tilalmat. Meghatározza, hogy a vállalatoknak a jövőben milyen információkat kell szolgáltatniuk a környezetvédelmi marketing állításaik igazolásához. Emellett keretet és határidőket teremt a bizonyítékok ellenőrzésére és az állítások jóváhagyására, valamint meghatározza, hogy mi történik a törvényt megszegő vállalatokkal.

Ellenőrzési rendszer és szankciók

A képviselők egyetértettek a Bizottsággal abban, hogy a vállalatoknak a jövőben minden környezetvédelmi marketing állítást jóváhagyásra kell benyújtaniuk, mielőtt felhasználnák azokat. Az elfogadott szöveg szerint az állításokat akkreditált hitelesítők 30 napon belül értékelnék. A szabályokat megszegő vállalatokat kizárhatják a közbeszerzésekből, elveszíthetik bevételeiket, és legalább az éves forgalmuk 4%-ának megfelelő bírságra számíthatnak.

A képviselők szerint a Bizottságnak össze kellene állítania egy listát a kevésbé összetett állításokról és termékekről, amelyek esetében gyorsabb vagy egyszerűbb ellenőrzésre lenne szükség. A Bizottságnak arról is döntenie kell, hogy a veszélyes anyagokat tartalmazó termékekkel kapcsolatos zöld állítások továbbra is lehetségesek maradjanak-e. A képviselők abban is egyetértettek, hogy a mikrovállalkozásokat ki kell zárni az új kötelezettségek alól, a kkv-knak pedig egy plusz évet kell kapniuk a szabályok alkalmazása előtt.

Szén-dioxid-kiegyenlítés és összehasonlító állítások

A képviselők megerősítették a kizárólag az úgynevezett szén-dioxid-kiegyenlítési rendszereken alapuló zöld állítások közelmúltbeli uniós tilalmát. Most pontosítják, hogy a vállalatok továbbra is megemlíthetik a kompenzációs rendszereket, ha már a lehető legnagyobb mértékben csökkentették a kibocsátásukat, és ezeket a rendszereket csak a maradék kibocsátásokra alkalmazzák. A rendszerek szén-dioxid-kibocsátási kreditjeit a szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés tanúsítási keretrendszerében meghatározottak szerint kell tanúsítani.

Különleges szabályok vonatkoznának az összehasonlító állításokra is (azaz két különböző terméket összehasonlító hirdetésekre), beleértve azt is, ha a két terméket ugyanaz a gyártó állítja elő. A vállalatoknak – egyéb rendelkezések mellett – bizonyítaniuk kell, hogy ugyanazokat a módszereket alkalmazták a termékek releváns szempontjainak összehasonlítására. A termékek javulására vonatkozó állítások nem alapulhatnak öt évnél régebbi adatokon.

Andrus Ansip (Renew, EE), a Parlament Belső Piaci Bizottságának előadója elmondta: “A tanulmányok azt mutatják, hogy a vállalatok környezetvédelmi állításainak 50%-a félrevezető. A fogyasztók és a vállalkozók átláthatóságot, jogi egyértelműséget és egyenlő versenyfeltételeket érdemelnek. A kereskedők hajlandóak fizetni ezért, de nem többet, mint amennyit nyernek belőle.
Örülök, hogy a bizottságok által javasolt megoldás kiegyensúlyozott, nagyobb egyértelműséget biztosít a fogyasztók számára, ugyanakkor sok esetben kevésbé megterhelő a vállalkozások számára, mint a Bizottság által eredetileg javasolt megoldás.”

Cyrus Engerer (S&D, MT), a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának előadója elmondta: “Itt az ideje, hogy véget vessünk a zöldmosásnak. A szöveggel kapcsolatos megállapodásunk véget vet a megtévesztő zöld állítások elterjedésének, amelyek túl sokáig becsapták a fogyasztókat. Biztosítja továbbá, hogy a vállalkozásoknak megfelelő eszközökkel rendelkezzenek ahhoz, hogy valódi fenntarthatósági gyakorlatokat alkalmazzanak.
Az európai fogyasztók környezetvédelmi és fenntartható döntéseket akarnak hozni, és a termékeket vagy szolgáltatásokat kínáló mindenkinek garantálnia kell, hogy a zöldre vonatkozó állításaik tudományosan igazoltak.”

Következő lépések

A jelentéstervezetet 85 szavazattal 2 ellenében, 14 tartózkodás mellett fogadták el. A jelentésről most egy következő plenáris ülésen szavaznak, és az első olvasat során (valószínűleg márciusban) a Parlament álláspontját fogja képezni. Az ügyet a június 6-9-i európai parlamenti választások után az új Parlament fogja nyomon követni.

forrás: Európai Parlament

Előző cikk

Zúzmara Expressz - háromszor is

Következő cikk

Erdészeti Klímaalap megszűnik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések