FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szociális tűzifa-körkép Somogyban

Fotó: Lang Róbert

Kétszázhuszonöt somogyi település szerepelt sikeresen az idei szociális tűzifa pályázaton. Négyszázhúszmillió forint értékben vásárolhatnak tüzelőt, amellyel jövő év április 15-éig kell elszámolniuk. Lesz olyan önkormányzat, ahol már az új polgármester feladata lesz a tüzelő kiosztása.

A kezdetek óta pályázik a szociális tűzifa programban Libickozma. Idén 213 ezer 360 forintot sikerült elnyerniük. Ők kapták a vármegyében a legkevesebbet, de a lakosságszámuk is a legkisebb. – Évek óta hasonló összegből tudunk vásárolni tüzelőt, 10–12 köbméternyi jön ki a támogatásból – mondta el Horváth Gábor polgármester. Hozzátette: sokan fűtenek fával a településen és örülnek a támogatásnak. – Életvitelszerűen harmincan, bejelentve negyvennyolcan laknak Libickozmán, így a rászorulóknak 2-3 köbméternyi fát tudunk adni – emelte ki a polgármester. – Azt tervezzük, hogy januárban visszük házhoz a tüzelőt. 

A legtöbb támogatást Nagybajom nyerte el, hét és fél millió forintot. – A kezdetek óta pályázunk, a településen sokan fűtenek árammal, gázzal, de mindig van igény a tűzifára – mondta el Pirka Mátyás polgármester. Hozzátette: rendeletben szabályozzák, hogy ki kaphat támogatást, a szociális bizottság dönt a kérelmekről. – Nincs könnyű dolguk, mindig több az igénylő – emelte ki a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a szállítást, rakodást saját költségvetésükből finanszírozzák és a tüzelő legkésőbb december első napjaiban mindenkihez megérkezik. – Előnyben részesítjük az egyedülálló időseket és a gyermekvédelmi támogatásban részesülő családokat, tette hozzá.

Gige csaknem 2,6 millió forintot költhet tűzifavásárlásra. – Tizenegyedik éve veszünk részt a programban, a négyszáztizenöt lakos közül nagyon nehéz kiválasztani, hogy ki kapja, mert szinte mindenki hátrányos helyzetű – mondta el Bálint Ildikó polgármester. Hozzátette: tavalyhoz hasonló mennyiséget, mintegy 90 köbméternyi fát tudnak vásárolni, de szeretnének önerőből pluszfát venni. 

Módosították a határidőt, április 15-ig kell elszámolniuk 


A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Somogy vármegye települései közül az idei évben 225 önkormányzat részesült összesen 419,9 millió forint támogatásban. Tavaly 433 millió forintból 228 település gazdálkodhatott.

A támogatással korábban február 15-éig kellett elszámolniuk, de a határidőt módosították április 15-ére. Felidézték azt is, hogy a kormány 2011-ben indította el a szociális tüzelőanyag programot, amelynek keretében évről évre több százezer rászoruló családnak nyújt segítséget. 

A legtöbb somogyi önkormányzat úgy időzíti, hogy a tűzifa a karácsonyi ünnepek előtt már a lakosok fáskamrájában legyen. 

forrás: SONLINE

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 234., 2024/24.

Következő cikk

Tarjáni Fanyűvők diadala




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version