FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vasúti faanyagszállítás

A vasúti fafuvarozás fenntartásának szükségességét hangsúlyozták nyolc erdészeti vállalat, valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics – Hungaria döntéshozói közös erdőtisztítási akciójuk közepette, aminek kapcsán elemezték a vasút lehetőségeit az erdei fa logisztikájában.

A kitermelt fa vasúti továbbítása elengedhetetlen az egészséges erdei környezet fenntartása szempontjából, mivel ez a modalitás a teherautók károsanyag-kibocsátásánál tízszer kevesebb környezeti kárt okoz.

Az RCH szerelvényei 2020–2023 között évente több mint félmillió tonna hengeres faanyagot továbbítottak egyes kocsi forgalomban hazai és külföldi célállomásokra. A magyar erdőgazdaságok és a Rail Cargo Group évente mintegy 20 ezer kamionnyi forgalomtól mentesítették a közúthálózatot és 13,5 ezer tonna szén-dioxidtól az erdők levegőjét. Az erdei környezet egészsége az erdészetek elemi gazdasági érdeke.

Az egyeskocsi-fuvarozás állami támogatási rendszerének bevezetése 2021-ben megnyitotta az utat a magyar fa piaci versenyképességének hosszú távú megőrzéséhez, fokozottan bekapcsolta az erdőgazdaságokat a nemzetközi kereskedelembe, és munkahelyek ezreit védte meg a vasúti ágazatban. Az állami szerepvállalás lehetővé tette az értékesített faküldemények átterelését közútról a környezetbarát vasútra. Tavaly folytatódott a magyar fa külpiaci értékesítése, és jelentős mértékben növekedett a belföldi felhasználás is.

A Rail Cargo Hungaria egyeskocsi-szolgáltatással továbbítja a tűzifát. Fotó: ÖBB/Philipp Horak

A fakitermelés során a vasúti rakodóhelyeken, illetve állomásokon csak egy-egy vagonnyi mennyiség gyűlik össze, amit a legösszetettebb vasúti technológiával, az egyeskocsi-fuvarozással lehet a rendeltetési helyére eljuttatni. A magas üzemi költségek miatt a vasútvállalatok állami támogatással tudják fenntartani a nemzetgazdasági szempontból nélkülözhetetlen szolgáltatást.

A VERGA Zrt. szervezésében immár tizedik alkalommal megrendezett eseményen az Agrárminisztérium, a Bakonyerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Kaszó Zrt., a KEFAG Zrt., a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a SEFAG Zrt., a Vérteserdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics – Hungaria vezetői, munkatársai vettek részt.

forrás: IHO

Előző cikk

Természetvédelmi terepi gyakorlat

Következő cikk

Erdőlátogatási tilalom Gemencen




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version