FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

A világ erdeinek állapota

Az erdészeti ágazat innovációi egy fenntarthatóbb jövő felé – A FAO legújabb (ma publikált) tanulmánya a világ erdeinek állapotáról nyújt kiemelt információkat, és feltárja a bizonyítékokon alapuló innováció átalakító erejét az erdészeti ágazatban, az új technológiáktól kezdve a kreatív és sikeres szakpolitikákon és intézményi változásokon át egészen az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók finanszírozásának új módjaiig.

A kétévente megjelenő jelentés kiterjedt adatokat közöl a globális erdőforrásokról és az embereknek az erdőkkel való kölcsönhatásáról, miközben stratégiákat vázol fel az erdőirtás csökkentésére.

Az innováció elengedhetetlen a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend és a fenntartható fejlődési célok megvalósításához.

Az innováció fontos gyorsítója a hatékonyabb, inkluzívabb, rugalmasabb és fenntarthatóbb agrár-élelmiszeripari rendszerekre való áttérésnek, valamint az olyan globális célok elérésének, mint az éhezés és a szegénység felszámolása és a természeti erőforrások fenntartható kezelése és felhasználása.

A The State of the World’s Forests (SOFO) című kiadvány ezen kiadása kiemeli a világ erdeinek helyzetét, és feltárja a bizonyítékokon alapuló innováció átalakító erejét az erdészeti ágazatban, az új technológiáktól kezdve a kreatív és sikeres szakpolitikákon és intézményi változásokon át egészen az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók finanszírozásának új módjaiig.

A világ minden tájáról származó tizennyolc esettanulmány bepillantást enged a technológiai, társadalmi, politikai, intézményi és pénzügyi innovációk széles skálájába – és ezek kombinációiba -, amelyeket valós körülmények között tesztelnek és hajtanak végre az erdészeti ágazatban.

A SOFO 2024 azonosítja az innováció előtt álló akadályokat és az innovációt elősegítő tényezőket, és öt intézkedést sorol fel annak érdekében, hogy az emberek kreativitását az erdészeti ágazatban a problémák megoldására és a pozitív hatások fokozására lehessen használni.

[FATÁJ megjegyzés: a kiadványt igyekszünk mielőbb magyar nyelvere is átültetni, és közzétenni online felületeinken.]


A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.

A világ erdeinek állapota 2024-es jelentés az innovációról az erdőgazdálkodásban a fenntarthatóbb jövő érdekében kiadvány a FAO római központjában zajló Erdészeti Bizottsági ülés első napján került bemutatásra. A bizottság a FAO legmagasabb szintű erdőkkel foglalkozó szerve, amely a legfontosabb szakpolitikai és szakmai ügyek azonosításával és azok megoldásaival foglalkozik.

A kiadvány szerint bizonyítékokkal alátámasztható az az állítás, hogy a klímaváltozás hatására az erdők kitettsége az erdőtüzeknek és kártevőknek nőtt.

Az erdőtüzek intenzitása és gyakorisága is emelkedik – korábban érintetlen területeket is sújtva –, ami a tavalyi év során mintegy 6 687 megatonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe. A boreális erdőtüzek ezt megelőzően is a globális széndioxid-kibocsátás 10%-ért voltak felelősek, ám 2021-ben – főleg a hosszú, aszályos időszak miatti súlyosabb tűzesetek okán – ezen erdőtüzek új rekordot döntöttek, az erdőtüzek számlájára írható kibocsátások negyedét okozva.

A klímaváltozás miatt az erdők érzékenyebbek az invazív fajok támadására, ezáltal a rovarok, kártevők és betegségek a fák növekedését és túlélését is veszélybe sodorják. A fenyőfa fonalférge eddig is jelentős károkat okozott Ázsia egyes országainak őshonos fáiban, míg 2027-ig Észak-Amerika bizonyos részei is várhatóan súlyos károkat fog elszenvedni.

A fakitermelés eközben rekordszinten dübörög. A járvány alatt valamelyest bezuhant a szektor, ám azóta a termelés újra elérte az évi 4 milliárd köbmétert.

Mintegy 6 milliárd ember használ faanyagnak nem minősülő erdészeti termékeket és a világ rászoruló lakosságának 70%-a él erdei javakkal a táplálkozás, orvosság, energia, jövedelem és egyéb célok biztosítására. Becslések szerint a fanyersanyag iránti globális kereslet akár 49%-kal is nőhet 2020 és 2050 között.

Mindezen kihívások mellett a FAO kiadvány amellett érvel, hogy az innováció révén az erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú lépést tehetünk a fenntartható fejlődési célok megvalósítása felé.

„A FAO elismeri, hogy a tudomány és innováció fontos elemei az erdészeti alapú megoldásoknak” – írta a FAO főigazgatója, QU Dongyu a jelentés előszavában. „Az erdők állapotáról szóló jelentés ezen kiadása fontos tudással szolgál Szervezetünknek a bevált innovációk terjesztéséhez a szektorban. Hiszem, hogy a FAO tagországai és más partnerek is segítséget kapnak általa a felelős, befogadó és kulcsfontosságú újítások bevezetéséhez az erdőgazdálkodásban, erősítve az agrár-élelmezési rendszerek fenntarthatóságát és ellenálló képességét, hozzájárulva egy jobb jövőhöz mindenki számára.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: FAO/SOFO

Előző cikk

Osztrák erdész levele a miniszteréhez

Következő cikk

EKÁER és az erdőgazdálkodók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések