FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Grow the Solution – faalapú termékek népszerűsítése

A Grow the Solution kezdeményezés, amelyet 2024. májusában, az ENSZ Erdészeti Fórumának 19. ülésszakán jelentettek be New Yorkban, arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fenntartható faanyag milyen sokféleképpen járul hozzá az éghajlat-semlegességhez és az ellenálló képességhez.

A Collaborative Partnership on Forests (CPF) Kommunikátorok Hálózatának közös kezdeményezése ma új kezdeményezést indított a fenntartható módon termesztett fából készült termékek nagyobb arányú használatának ösztönzésére, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem kulcsfontosságú stratégiája.

A Grow the Solution kezdeményezés, amelyet 2024. májusában, az ENSZ Erdészeti Fórumának 19. ülésszakán jelentettek be New Yorkban, arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fenntartható faanyag milyen sokféleképpen járul hozzá az éghajlat-semlegességhez és az ellenálló képességhez.

“A fenntartható faanyag helyettesítheti a nagyobb szénlábnyomú anyagokat, és ez a kezdeményezés arra törekszik, hogy a nagyközönséggel megismertesse, hogy az erdőket meg lehet védeni a károsodástól és az illegális tevékenységektől, ugyanakkor fenntartható módon is lehet fát termelni belőlük” – mondta Zhimin Wu, a CPF – ami 16 nemzetközi szervezetet, intézményt és titkárságot tömörítő, jelentős erdészeti programokkal foglalkozó ügynökségközi partnerség – elnöke, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) erdészeti osztályának igazgatója.

Az üzenet megerősítése

A Grow the Solution kezdeményezés multimédiás csatornákat, globális rendezvényeket és képzési műhelyeket fog használni ennek az üzenetnek a közvetítésére, a tudatosság globális növelésére a nagyközönség, a politikai döntéshozók, a magánszektor és a civil társadalom körében. Végső soron arra törekszik, hogy a fogyasztók és a vállalkozások kellően tájékozottak legyenek ahhoz, hogy a fenntartható faanyagokat előnyben részesítsék a kevésbé fenntartható anyagokkal szemben.

A fenntartható fa rendkívül sokoldalú, megújuló anyag, amely a szén-dioxidot egész élettartama alatt tárolja, és életképes alternatívát kínál az olyan anyagokkal szemben, mint a beton, az acél, a műanyag és a szintetikus szálak, amelyek gyakran nagy terhet rónak a természetre és a környezetre.

A fenntartható módon kezelt erdőkből származó fa használata az építésben például akár 60 százalékkal is csökkentheti az épületek szén-dioxid-kibocsátását.

A kutatás, a tudomány és az innováció is egyre jobban kitolja a fával végezhető munkák határait, és egyre több anyagot helyettesíthet.

“A fenntartható módon kezelt erdők létfontosságú szerepet játszanak az éghajlatváltozás mérséklésében és az ahhoz való alkalmazkodásban, a biológiai sokféleség védelmében és az élelmezésbiztonsághoz való hozzájárulásban, az Agenda 2030 fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez való számos hozzájárulásuk mellett” – mondta Wu.

“Az erdészeti termékek fenntartható termelésének és kereskedelmének fellendítése segíthet a szegénység felszámolásában, a fenntartható megélhetés és gazdasági jólét előmozdításában, valamint a zöld fellendülés támogatásában.”

Politikai támogatás

2022 májusában a XV. erdészeti világkongresszus – a világ legnagyobb erdészeti találkozója – elismerte, hogy a globális kihívások megoldása érdekében a fához kell fordulni. A kongresszus eredményében, a Szöuli Erdészeti Nyilatkozatban felszólított arra, hogy a legális, fenntartható módon termelt fában rejlő teljes potenciált az építőipar átalakítására, megújuló energia és innovatív új anyagok biztosítására, valamint a körkörös biogazdaság és az éghajlat-semlegesség felé való elmozdulásra kell felhasználni.

2022 márciusában az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése úgy határozott, hogy 2024-ig tárgyalásokat folytat egy nemzetközileg jogilag kötelező érvényű eszközről a műanyagszennyezés megszüntetése érdekében – ez a lépés, ahol a fa mint alternatív anyag segíthet betölteni a hiányt. A múlt hónapban a kanadai Ottawában tartott tárgyalásokon előrelépés történt egy globális szerződés kidolgozásában.

A “Grow the Solution” (Növesszük a megoldást) kezdeményezést a CPF két közös kezdeményezése – a CPF Kommunikátorok Hálózata és a Fenntartható fa a fenntartható világért– égisze alatt, valamint a regionális erdészeti kommunikátorhálózatok támogatásával támogatják.

Kapcsolódó linkek

szerk/ford: Tóth János, forrás: CPF

Előző cikk

Wood for Globe

Következő cikk

Akit a síkvidék foglyul ejtettStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések