FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

EP AGRI újjáalakult

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága (AGRI) kedden Veronika Vrecionovát (ECR, CZ) választotta a bizottság elnökévé a törvényhozási időszak első felére.

A képviselők Daniel Budát (EPP, RO), Norbert Linst (EPP, DE) és Eric Sargiacomót (S&D, FR ) is megválasztották alelnöknek. A 4. alelnököt egy következő ülésen választják meg.

Veronika Vrecionová 31 igen szavazattal, 8 nem ellenében és 10 tartózkodás mellett újraválasztását követően elmondta, hogy: “Új parlamenti ciklusba kezdünk, nagyon örülök a kollégák bizalmának, és várom a konstruktív vitákat. Keményen fogok dolgozni a családi gazdálkodók, valamint a kis- és közepes gazdálkodók jobb körülményeiért. Meg kell hallgatnunk őket; tömegesen csökkentenünk kell a bürokráciát, és az egész közös agrárpolitikának tükröznie kell azt a tényt, hogy megkezdtük a csatlakozási párbeszédet Ukrajnával. Én személy szerint az állatjólétre fogok összpontosítani.”

Az AGRI Bizottság elnökségéről szóló szavazás titkos elektronikus szavazással zajlott.

Daniel Budát 33 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett az 1. alelnökké választották.

Norbert Linst 36 igen szavazattal választották meg 2. alelnöknek (és így a leadott szavazatok abszolút többségével választották meg Mireia Borrás Pabónnal (PfE, ES) szemben, aki 10 igen szavazatot kapott).

Eric Sargiacomót 39 igen szavazattal, 3 nem ellenében, tartózkodás nélkül választották meg 3. alelnöknek.


Az elnök fő feladatai

Az elnök elnököl a bizottság és a koordinátorok ülésein, képviseli a bizottságot az Európai Parlamenten belül és kívül, és elnököl a bizottság által vezetett jogalkotási tárgyalásokon. Az elnök hatáskörébe tartoznak továbbá a szavazási eljárások és a módosítások elfogadhatóságára vonatkozó szabályok.

A bizottsági elnök és az alelnökök alkotják az elnökséget, amely a saját bizottságuk zavartalan működéséért felelős. A bizottsági elnökség két és fél évig (a törvényhozás felére) van hivatalban.

Az elnökség összetételére vonatkozó szabályok

Győrffy Balázs (PfE)
Magyar Péter (PPE)

A bizottsági elnökségek megválasztásának folyamatát a Parlament eljárási szabályzatának 219. cikke határozza meg, amely szerint az AGRI 49 rendes tagja szavazhat.

Az AGRI bizottság magyar tagjai:
Győrffy Balázs (PfE) és
Magyar Péter (PPE).

szerk/ford: Tóth János
forrás: EP Press 07-23

Előző cikk

Ukrán faimport gyalázza a magyar faipart?

Következő cikk

Erdők, erdősávok fontossága




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version