FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Fenntartható faanyagot ide, de ne a szomszédságomból!

Image: Getty/stock

UK: Az ERDŐGAZDÁLKODÁS örökké a közvélemény áradata ellen kénytelen “úszni”. Vajon az emberek szeretik az iparág által termelt anyagból gyártott kerítésoszlopokat és designbútorokat? Igen. Sőt, minél hiánypótlóbb vagy szakszerűbben formázott a fa, annál jobb. Szeretik-e az ezeket előállító ültetvényeket? A pokolba is, dehogy.

Vagy talán a közönség szereti az Egyesült Királyság faanyagát előállító erdőket, de csak addig, amíg azok máshol vannak. Lehetőleg ne legyenek szem előtt. És csak tengeren keresztül elérhető helyen. November második vasárnapján.

A világnak szüksége van fára. Fenntarthatóan termelt fára van szüksége. Ebből következik, hogy a terményt valahol meg kell termeszteni, igaz?

Az Forestry Journal számára (és gyanítjuk, hogy az ezt olvasók nagy részének is) ez eléggé nyilvánvalónak tűnik, de úgy tűnik, hogy a hangoskodó közönség nagy része számára nem ez a helyzet, amikor az Egyesült Királyság kereskedelmi iparáról van szó.

Mindenki fenntartható módon termesztett fatermékeket akar, csak nem a szomszédságában.

Úgy tűnik, hogy azok, akik az életüket a faültetvénynek telepítési tervei elleni hangoskodással töltik, elégedettek lennének azzal, ha az Egyesült Királyság a kereskedelmi ültetvényekkel kapcsolatos problémákat (ahogy ők látják) más országokba exportálná.

A legegyszerűbb formában az érvelés egy kicsit így hangzik: Nem, nem, nem, nem akarunk itt semmilyen “természetgyilkos” tűlevelű fát, köszönjük szépen. De az rendben van, hogy “X országban” termesztik őket. Úgysem látogatjuk meg soha. Ők majd megbirkóznak a következményekkel, mi meg majd csak behajózzuk a faanyagukat.”

Az erdők természetüknél fogva nyomot hagynak a tájban. Évtizedekig tartó befektetés. De számtalan olyan előnnyel járnak, amelyek még akkor is itt lesznek, amikor az ellenzőik közül néhányan már nem lesznek itt.

A Stobo Hope ültetvény a skót határvidéken, amely jelenleg bírósági per tárgya

Ezzel elérkeztünk a Stobo Hope erdőterülethez. Azoknak, akik nem ismerik: ez egy 700 hektáros, főként Sitka lucfenyőből álló ültetvény a skót határvidéken, amelyet a Scottish Forestry alapos környezetvédelmi megfontolások után engedélyezett.

Legalábbis ez volt a helyzet mindaddig, amíg a kampányolók nem kiáltottak fel, hogy a terület ezen használati módja nyilvánvalóan kárt fog okozni a helyi fajdállománynak, és az SF engedélyét most a skót bíróságon fogják megtámadni.

Az erdészek országszerte aggódva figyelik, hogy ez milyen precedenst teremthet.

Harry Humble, a Stobo Hope ültetvény mögött álló befektetési cég vezérigazgatója elmondta, hogy biztos benne, hogy az erdészet ügye győzni fog a bíróságon

szerk/ford: Tóth János, forrás: Forestry Journal.co.uk

Előző cikk

SOE FMKK diplomaátadó

Következő cikk

Így lehet repalackból erdőt csinálni




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version