FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenntartható természeti erőforrás-használat

A soros magyar EU-elnökség a BIOEAST kezdeményezéssel együttműködve magas szintű politikai fórumot szervezett Brüsszelben a közép- és kelet-európai kutatás és innováció előmozdítására. Bemutatták a 10 tagállam által támogatott nyilatkozatot és kiáltványt, amelyben hangsúlyozzák egy közös, egész Európára kiterjedő, de a makrorégió prioritásaira fókuszáló kutatási és innovációs partnerség létrehozásának fontosságát. Célul a mezőgazdasági, erdészeti és édesvízi alapanyagok fenntartható előállítását tűzték ki, és azok átalakítását nagyobb hozzáadott értékű termékekké. Európa fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődése szempontjából kiemelt figyelmet kell fordítani az élelmezésbiztonság megőrzésére és a biomassza-alapú gazdaságban rejlő lehetőségekre.

A 27 tagállam és az Európai intézmények képviselőinek részvételével tartottak szakpolitikai fórumot Brüsszelben hazánk állandó képviseletén. A „Partnering for the Future” elnevezésű eseményen Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Románia, Szlovákia és Szlovénia 22 agrár- és kutatási miniszterének közös nyilatkozatát mutatták be. A szakpolitikai fórumon a közép- és kelet-európai kutatás és innováció fejlesztéséről tanácskoztak a fenntartható természetierőforrás-menedzsment, az élelmezésbiztonság és a biomassza-alapú gazdaság szakpolitika-fejlesztésének keretrendszerében.

A nyilatkozat innen tölthető le (6 oldal, pdf, angol).

A 10 tagállam képviselői közös nyilatkozatot adtak ki, amelynek kiemelt pontja az európai fenntartható erőforrások, a talaj és víz, az élelmezésbiztonság, valamint a biomassza-alapú gazdaság tématerületei. A dokumentumban emellett felhívják a figyelmet az európai stratégiai autonómiáról szóló párbeszédre és a globális élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepünkre.

A mezőgazdasággal és kutatással kapcsolatos szakpolitikai kérdések mellett az uniós bővítésről is szó esett a tanácskozáson. Az esemény résztvevői egyetértettek abban, hogy a kutatásra és innovációra vonatkozó uniós keretrendszerek és források jelentős szerepet játszhatnak az EU-tagállamok kohéziójában, valamint a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országainak csatlakozási folyamatában. Ebben nyújthat segítséget egy közös kezdeményezésű európai kutatási és innovációs partnerség, amely a kelet-európai makrorégió szükségleteire fókuszál.

A BIOEAST kezdeményezés arra kéri az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát, valamint az Európai Parlamentet, hogy a 10 tagállam közös nyilatkozatát vegyék figyelembe a következő időszak pénzügyi keretrendszerének stratégiai tervezési folyamatában.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

A magyar erdők haszna a magyar embereké

Következő cikk

Életet jelentő fák



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések