FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Felmérés a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatban

A projekt célja, hogy támogassa a BIOEAST kezdeményezést a 2030-as jövőképének megvalósításában és a Cselekvési Terv megalkotásában a fenntartható és körkörös biomassza alapú gazdaság lehetőségeinek kiaknázása érdekében 11 közép- és kelet- európai (KKE) országban (BG, HR, CZ, EE, HU, LV, LT, PL, RO, SK, SI).

 

Az EU 2018. évi Bioeconomy Stratégiája szerint a biomassza alapú gazdaság ‘…minden olyan ágazatra kiterjed, amelyek a biológiai erőforrásokra- állatokra, növényekre, mikroorganizmusokra, illetve azokból származó biomasszára, beleértve a szerves hulladékot is -, valamint ezek funkcióira és elveire támaszkodnak. Ez magába foglalja és összekapcsolja: (i) szárazföldi és tengeri ökoszisztémákat és az általuk nyújtott szolgáltatásokat; (ii) minden olyan elsődleges termelési ágazatot, amely biológiai erőforrásokat használ és termel (mezőgazdaság, erdészet, halászat és akvakultúra); és (iii) minden gazdasági és ipari ágazatot, amely biológiai erőforrásokat és folyamatokat használ fel élelmiszer, takarmány, bio alapú termékek, energia és szolgáltatások előállításához.

 

Míg az EU vezető régióiban sikeresen integrálták a biomassza alapú gazdaságot a gazdaságfejlesztés élvonalába, a KKE országok számos kihívással néznek szembe, amelyek akadályozzák a biomassza alapú gazdasági potenciál kiaknázását. Ezen kihívások kezelésének első lépése egy megfelelő, tényekre alapozott tudásbázis létrehozása. A BIOEASTsUP projekt korábbi tevékenységein belül összegyűjtöttük a releváns mutatókat és statisztikai bizonyítékokat a régió biomassza alapú gazdasági állapotának felmérésére. Az itt látható kérdőívvel a ‘Foresight’ szakértők kvantitatív értékeléseit kívánjuk kiegészíteni, amihez az Ön hozzájárulása szükséges.

 

Az Ön tudását és jártasságát a biomassza alapú gazdaság ágazatspecifikus potenciáljával kapcsolatban a BIOEASTsUP projektben résztvevő nemzeti szakértők, a BIOEAST Initiative nemzeti képviselői és a Horizon 2020 Nemzeti Kapcsolattartó Pontok is elismerik. Szakértőként a válaszai különösen fontosak, ezért kérjük szánjon 15 percet a felmérés kitöltésére. Ez lehetővé tenné a biomassza alapú gazdaság állapotának átfogó értékelését, valamint előrejelezné a fejlődési lehetőségeket az Ön országában és a BIOEAST makrorégióban.

 

A felmérés elején a kérdések olyan gazdasági ágazatokra vonatkoznak, amelyek kapcsán felkészültnek érzi magát ahhoz, hogy megalapozott véleményt alkosson a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos ágazatspecifikus lehetőségekről.

 

Kitöltöm a kérdőívet.

Forrás: BioEAST

 

Kapcsolódó:

 

Fontos a biomassza alapú gazdaság fejlesztése (2020-11-16)

Magas szintű Európai Uniós szakpolitikai fórum alakuló ülésén mutatta be Magyarország a hazai BIOEAST kezdeményezés eredményeit. A fórum célja a biomassza alapú gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódó tagállami tapasztalatcsere, melynek jelentősége az Európai Zöld Megállapodás miatt egyre inkább felértékelődik – fogalmazott Juhász Anikó helyettes államtitkár, az online konferencia magyar résztvevője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fejlesztések a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkoknál

Következő cikk

Fapiac, fakereskedelem változásai – online felmérés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések