FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Könnyűszerkezetes ház-építési kisokos

Teljes a káosz a könnyűszerkezetes házak területén, mindenki beleszól, de az ÉMI Nonprofit KFT. szakemberein kívül én még nem találkoztam sem laikussal, sem az építőiparban dolgozó szakemberrel, sem jogásszal, aki valóban érti is ezt a jogszabályi környezetet.

A leggyakoribb hibás kifejezések, amikből rögtön látszik, hogy használója nem szakavatott:

  • NMÉ tanúsítvány
  • NMÉ/ETA engedély
  • ÉMI engedély
  • ÉMI minősítés
  • Minősített fal
  • ÉMI tanúsítvány
  • ÉMI minősített ház
  • Van ÉMI engedélye a kivitelezőnek
  • stb.

Nagy csapás a törvényesen dolgozó, könnyűszerkezetes házakkal foglalkozó hazai piaci szereplőknek, hogy a bakok is teljes tájékozatlanságot mutatóan a hitel feltételeként NMÉ/ETA tanúsítvány vagy engedélyt kérnek csatolni! S egy ilyet nem nehéz produkálni, bárki által bárkiét le lehet kérni egy nyilvános adattárból, s sajnos az a tapasztalat, hogy a bank nem vizsgálja, hogy kié is az, csak legyen rajta az, hogy „NMÉ”.

Nézzük meg, mit tesz a jogszerűségre törekvő, könnyűszerkezetes házat építeni akaró-tervező vállalkozás? Mert akad ilyen is!

  1. Körülnéz, s hamar meg is találja a www.emi.hu weboldalt, ahol rálel arra, hogy amire „nincsen honosított, harmonizált EN szabvány” (illetve nemzeti szabvány – szerkesztő), „egyedi műszaki értékelés elkészítését kell kérelmezni egy erre feljogosított műszaki értékelő szervezetnél” (hazánkban ez az ÉMI Nonprofit KFT.). Ez a dokumentum az NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés), vagy ETA (Európai Műszaki Érékelés – European Technical Assessment), és ez egyik sem tanúsítvány. Tulajdonképpen vizsgálati értékelő dokumentumok, melyek tartalmazzák a vizsgált minták leírását és az eredményeket.
  2. Mint rendes –és törvényességre törekvő vállalkozás, el is olvassa, hogy mit írtak le abban az NMÉ –ben, amiért kifizetett mondjuk 20 millió forintot, s azt látja, hogy az ő bevizsgált falrendszerei építési termékek (NMÉ III.1. pont). Ekkor már tudja, hogy neki minden egyes faltípusra (amit bevizsgáltatott, legyártott és beépített épületbe) teljesítmény nyilatkozatot kell kiállítani (275/2013. /VII. 16./ Korm. rendelet 5. § (1) pont, valamint NMÉ 3.2.3. pont), s azt át kell adni a Megrendelőjének. Mi a teljesítmény nyilatkozat?   
  3. Tovább olvasva megtalálja azt is a mi vállalkozónk, hogy mi a feltétele a Teljesítmény Nyilatkozat kiállításának (NMÉ 3.2. – 3.3. pont), s rájön – mert Ő nem egy buta ember –, hogy ehhez neki be kell még szerezni a Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítványt.          
  4. S mi a mi emberünk dolga a Tanúsítvány megszerzése vonatkozásában (NMÉ 3.2. pont, gyártó feladatai)? Ki kell dolgoznia egy minőségbiztosítási rendszert (ÜGYE), keresni kell egy tanúsítót (hazánkban ez is az ÉMI Nonprofit KFT.), s meg kell győzni, hogy az általa összeállított, az ISO 9001 elemeire épülő rendszer garantálja a bevizsgált mintadarabok szerinti állandó minőséget, ezzel együtt az NMÉ –ben rögzített teljesítmény adatokat. S ha ezt a Tanúsító elhiszi, kiállítja – de nem ingyen – a Teljesítmény Állandósági Tanúsítványt, ami a feltétele (1 –es rendszerbe) a Teljesítmény Nyilatkozat kiállításának. Fontos, hogy a Teljesítmény Nyilatkozatot a vállalkozónk állítja ki!     
  5. De a Tanúsító csak egyszer hitte el, hogy állandó és NMÉ szerinti lesz a minőség, ezt évente üzemi falgyártás esetén 1 alkalommal, a kivitelezés helyszínén történő falgyártás esetén 2 alkalommal ellenőriz (audit). A cikk írója 19 auditon van túl, ez a legnagyobb szám Magyarországon!           
  6. A mi okos vállalkozón tisztességesen végzi a dolgát, nagy odafigyeléssel gyártja le a falakat, betartja a saját maga által összeállított minőségbiztosítási rendszert, mert tudja, hogy ha egy sikertelen audit után visszavonják a Tanúsítványát, nem állíthat ki Teljesítmény Nyilatkozatokat. Ő megtanulta már azt a nem bonyolult dolgot, hogy az NMÉ/ETA tanúsítvány nélkül semmire nem jó, az forgalmazásra, könnyűszerkezetes ház építésére önmagában nem jogosít fel (NMÉ I.8. pont).

Mit csinál az ÉMI?

Nem minősít, nem ad ki engedélyt, hanem bevizsgál nem szabványos termékeket, szerkezeteket, tanúsít és felügyeli a gyártást (auditál).

S mik tehát a helyes kifejezések?

  • NMÉ – Nemzeti Műszaki Értékelés
  • ETA – Európai Műszaki Értékelés
  • Tanúsítvány – Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány
  • Teljesítmény Nyilatkozat

S mit kér a hozzáértő a könnyűszerkezetes házépítő vállalkozástól?
A falakra vonatkozó Teljesítmény nyilatkozatot. Tegye Ön is ezt!

(x) Hársasi Tibor – elnök
KÖHE – Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete

Előző cikk

Horgászparadicsom faépületei




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version