FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MI-drón és az ember együtt dolgoznak

Az IKEA örömmel jelenti be dróntechnológiájának következő fázisát: egy továbbfejlesztett, mesterséges intelligenciával működő rendszert, amely képes éjjel-nappal a munkatársak mellett tevékenykedni. Ezt a fejlett rendszert a folyamatosan működő teljesítő egységekbe, többek között az elosztóközpontokba integrálják majd.

A belgiumi Winterslagban található elosztóközpontban végzett egyéves sikeres, szigorú tesztelés után az IKEA készen áll arra, hogy a következő egy évben további helyszíneken is bevethesse drónjait.

A következő fázis tovább növeli majd a működési hatékonyságot azáltal, hogy automatizálja a raktárkészlet leltározásának fizikailag megterhelő és időigényes feladatát, amelyet egyébként az alkalmazottak végeznek. Ez a váltás nemcsak felszabadítja a munkatársakat a vásárlói élmény fokozására, hanem gyorsabb, pontosabb és precízebb készletgazdálkodást is biztosít az IKEA számára.

2021-ben az IKEA innovatív együttműködést indított a Verityvel, egy AI- és robotikai szolgáltatóval, hogy teljesen autonóm drónmegoldást fejlesszen ki raktárai számára. Az első drón az IKEA Svájcban emelkedett a levegőbe, és ma már több mint 250 drón működik 73 helyszínen, kilenc országban. Ez az eredmény fontos mérföldkő az IKEA folyamatos elkötelezettségében az innováció és a működési kiválóság iránt.

A munkatársi élmény növelése

A 24/7 üzemelő drónok bevezetése átalakítja az IKEA leltárkezelését, jelentősen növelve a működési hatékonyságot, miközben a munkatársak termelékenységét is fokozza. Az új rendszer lehetővé teszi az egyidejű leltárellenőrzéseket, így nincs szükség a folyosók elzárására és a munkafolyamatok megzavarására. A munkatársak a drónok valós idejű adatai alapján azonnali lépéseket tehetnek, jelentősen növelve a termékek pontosságát és csökkentve a munkaterhelésüket. Tommy Niemierowski, az IKEA Belgium Fulfilment projekt megvalósítási vezetője elmondja: „Egy olyan megoldás bevezetése, amely valóban változást hoz a raktárainkban, rendkívül kifizetődő élmény. Maga a telepítési folyamat viszonylag egyszerű, a jutalom pedig monumentális, mivel megkönnyíti a különböző érdekeltek közötti együttműködést.”

A 24/7 üzemelő drónok integrálása az IKEA raktáraiba nem csak a készletgazdálkodásban jelent nagy lépést, hanem a dolgozók jólétét is növeli. Azzal, hogy ezek a drónok átveszik a leltárellenőrzés fizikailag megterhelő feladatát, csökkentik a munkatársak ergonómiai megterhelését, így könnyebb és érdekesebb feladatokra koncentrálhatnak.

A The New York Times riportja kiemeli, hogy a raktári drónok segítenek „csökkenteni a logisztikai és teljesítési műveletekben a kézi munkával járó ismétlődő megterhelés és sérülés kockázatát”, egészségesebb és biztonságosabb munkakörnyezetet biztosítva a dolgozóknak. Ez a váltás segít a munkatársaknak elkerülni az ismétlődő feladatok fizikai megterhelését és a hosszú órákig tartó talpon töltött időt, ami végső soron javítja mind a munkahelyi elégedettséget, mind a hosszú távú egészségi állapotot.

Emellett az IKEA minden tevékenységében prioritásként kezeli a biztonságot. Az újonnan tesztelt drónokat kifejezetten az elosztóközpontok számára tervezték. A rendszer mesterséges intelligenciáját és szoftverét is biztonsági funkciókkal finomhangolták, hogy minden létesítmény biztonságosan és hatékonyan működjön.

Fejlett navigáció és adatvédelem

Parag Parekh, az IKEA Retail (Ingka Group) globális CDO-ja szerint: ”Az IKEA drónjai mesterséges intelligencia alapú algoritmust használnak a termékek tárolási helyeinek azonosítására és fényképezésére. Emellett a drónok repülései előre megtervezettek, és egy egyedi beltéri helymeghatározó rendszert használnak a magasabb szintű raktárhelyszíneken való navigáláshoz (a 3. és magasabb szinteken). Az akadályfelismerő képességgel felszerelt drónok útvonaluk átterelésével el tudják kerülni az ütközéseket.” A vállalat szerint a megoldás megfelel az összes adatvédelmi értékelési követelménynek, beleértve a munkatársak biztonságát, integritását és magánéletét.

A Winterslag elosztóközpontban végzett sikeres teszt után az IKEA a megoldást tovább kívánja terjeszteni Európában és Észak-Amerikában, kezdve az IKEA amerikai Perryville elosztóközpontjával, ahol a telepítés idén nyáron kezdődött. Emellett az IKEA dolgozik a megoldás új funkciókkal való frissítésén is. A jövőbeni fejlesztések között szerepel az egységrakományok és az állványok ellenőrzési funkcióinak feltárása, valamint a megoldás elemzési és betekintési komponensének javítása. Ahogy Marcus Baumgartner, az IKEA Retail (Ingka Group) Fulfilment & Core services vezetője kifejtette ”Továbbra is kihasználjuk a technológia és az innováció előnyeit, célunk, hogy jobb élményt nyújtsunk vásárlóinknak és ergonomikusabb munkahelyet teremtsünk munkatársainknak”.

Claes Lindgren, a globális kategóriaterület logisztikai szolgáltatásokért felelős vezetője (Inter IKEA Group) egyetért Marcusszal: „A drónok jó példa arra, hogy mindkét területen win-win eredményt érhetünk el; azáltal, hogy egyszerűsítjük folyamatainkat a logisztikai egységekben, és ezáltal jobb készletintegritást biztosítunk, ami jobb vásárlói élményt eredményez.”.

Az IKEA folytatja útját a műveletek forradalmasítása és a csúcstechnológia felfedezése felé – ez csak egy a sok lépés közül a vásárlói élmény megteremtése felé, amely meghatározza majd a jövő áruházait.

Az Ingka Csoportról

Az Ingka Group 31 piacon működő IKEA kiskereskedelmi tevékenységével a legnagyobb IKEA kiskereskedő, és az IKEA kiskereskedelmi értékesítésének mintegy 90%-át képviseli. Stratégiai partner az IKEA üzletág fejlesztésében és innovációjában, valamint a közös IKEA stratégiák meghatározásában. Az Ingka Group az Inter IKEA Systems B.V.-vel kötött franchise-megállapodások alapján birtokolja és működteti az IKEA értékesítési csatornákat: IKEA Retail, Ingka Investments és Ingka Centres.

forrás: INGKA / IKEA

Előző cikk

A természet helyreállításába fektet az MNB




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version