FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdész szakszemélyzeti képzés – térinformatika

Térinformatika, távérzékelés címmel az Alföldi ASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerinti akkreditált választható kiegészítő képzést hirdetett a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére. (20 kreditpont, Szeged, több időpont)

Képzés akkreditációs száma: VKK-2024-00294 (20 kreditpont)

A képzés elméleti részén megismerkedünk a térinformatika és a távérzékelés alapjaival, alkalmazási lehetőségeikkel az erdőgazdálkodásban. Megtekintjük a különböző szoftverek használatának lehetőségét, a GPS használatának elvi alapjait. A térinformatikai rendszerek megismerés és használatuk. Megismerkedünk például a Qgis térinformatikai, térkép készítő szoftverrel és az Erdőtérképben rejlő szakmai lehetőségekkel.

A képzés célja az, hogy a résztvevők ismerjék meg térinformatika és távérzékelés alapjait és a hozzá kapcsolódó erdészeti szoftvereket. Legyenek képesek a szoftverek alapszintű használatára, GPS használatára. Önállóan és magabiztosan tudják kezelni a fent említett szoftvereket és összetett feladatokat is képesek legyen megoldani.
Cél, hogy a QGIS-el egy professzionális térinformatikai, ingyenes és nyílt forráskódú szoftverrel, több formátumban hozzanak létre, szerkesszenek, kezeljenek és exportáljanak vektoros és raszteres rétegeket, állományokat.

Képzés előadója:
Filó Bernát

Előadások (2 óra):
– Tananyagrész (1óra) – Térinformatika alapjai, használata az erdészetben. Térinformatikai szoftverek és felületeik használata. (GIS)
– Tananyagrész (1óra) – Távérzékelés alapjai, használata az erdészetben.

Gyakorlat (6 óra):
Gyakorlati feladat (2óra) – Térinformatikai feladatok végrehajtása erdészeti szoftverekben. Térképkészítés és meglévő térkép georeferálása. Erdészeti térkép használatának gyakorlati jelentősége és lehetőségei.
– Gyakorlati feladat (2óra) – Távérzékelési feladatok végrehajtása erdészeti szoftverekben.
– Gyakorlati feladat (2óra) – GPS használata terepen, pontok kitűzése, felvétele.

Képzés óraszáma: előadás: 2 óra gyakorlat: 6 óra

Képzés helyszíne: 6721 Szeged, József Attila sgt. 26.
Képzés időpontjai:
2024. november 8. / 2024. november 22. / 2025. január 17.
Képzés min./max. létszáma: 10 fő

Részvételi díj: nincs
Regisztráció, jelentkezés: https://eatk.hu/vpbu/vpbukezdolap.html

forrás: AM Erdőrendezési/Erdészeti Főosztály


Előző cikk

Ajánlattételi felhívás fakitermelésre – IV. ütem

Következő cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – szaporítóanyag




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version