FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdész szakszemélyzeti képzés – szaporítóanyag

Modern szaporítóanyag gyűjtés és kezelés címmel az Alföldi ASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerinti akkreditált választható kiegészítő képzést hirdetett a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére. (20 kreditpont, Szeged, több időpont)

Képzés akkreditációs száma: VKK-2024-00295 (20 kreditpont)

A képzés tárgya: a magyar erdőgazdálkodás egyik fontos kérdése a szaporítóanyag ellátásbiztonsága. A változó ökológiai környezet jelentős kihívást jelent a minőségi mag/makktermelésben. Különböző biotikus károsítók: tölgycsipkéspoloska, nyugati levéllábú poloska, abiotikus károsítók: aszály, hőség, megnehezítik illetve lehetetlenné teszik a minőségi és mennyiségi szaporítóanyag előállítását. Az erdőtelepítések és erdősítések minőségi szaporítóanyag nélkül nem valósíthatók meg, nem teljesíthetők a 2050-re tervezett 25%-os erdősültség elérése.
A bemutatóüzemi program során szó lesz a szaporítóanyag ellátási problémák hatékony, jogszabályoknak megfelelő megoldási lehetőségekről, illetve az értékes szaporítóanyag megfelelő tárolásáról.

A képzés célja az, hogy a résztvevők ismerjék meg az új formálódó az EU Bizottság által 2023. júliusában beterjesztett rendelettervezetet az „Erdészeti szaporítóanyagok termelése és forgalmazása” címmel.
Hazai szakmai megvitatása megkezdődött az Agrárminisztérium, a Soproni Egyetem, a SoE ERTI, az EUFORGEN illetve az MTA Erdészeti Tudományos Bizottság részéről. Célunk továbbá a hazai erdészeti szaporítóanyag gyűjtésének, termelésének és forgalmazásának átlátható és nyomon követhető rendszerének a megismertetése.

Képzés előadója:
Csepregi Imre

Előadások (2 óra):
– Tananyagrész (1óra) – Az erdészeti szaporítóanyag termelést szabályozó hatályos jogszabályi háttér, az EU Bizottság által 2023 júliusában beterjesztett rendelettervezet az „Erdészeti szaporítóanyagok termelése és forgalmazása” címmel. A különböző szakmai szervezetek véleménye és javaslata az új tervezett szabályozásról.
– Tananyagrész (1óra) – Az erdészeti szaporítóanyag termelés során jelentkező nehézségek ismertetése (a magtermés ciklikussága és tervezhetetlensége, a különböző biotikus és abiotikus károsítók/kórokozók hatása a termelésre, stb.)

Gyakorlat (6 óra):
– Gyakorlati feladat (2óra) – A különböző biotikus károsítók (tölgycsipkéspoloska, nyugati levéllábú poloska, gyapjas lepke, aranyfarú szövő, közönséges vagy májusi cserebogár) beazonosítása fényképfelvételekről, a károsítás növényre gyakorolt hatásának elemzése, az ellene való védekezés lehetséges módjai és azok költségei.
– Gyakorlati feladat (2óra) – A különböző abiotikus károsítók (a csapadék hiánya tehát aszály, főként a tenyészidőszaki, hőség) beazonosítása fényképfelvételekről, a károsítás növényre gyakorolt hatásának elemzése, az ellene való védekezés lehetséges módjai és azok költségei.
– Gyakorlati feladat (2óra) – A résztvevők önállóan vagy párban/kis csoportban feldolgozzák a lakó/munka-helyükön tapasztalt „Erdészeti szaporítóanyagok termelése és forgalmazása” témakörben felmerült problémát. Megoldási javaslatot dolgoznak ki arra, hogyan lehet eredményesen erdészeti szaporítóanyagot termelni költséghatékonyan.

Képzés óraszáma: előadás: 2 óra gyakorlat: 6 óra

Képzés helyszíne: 6721 Szeged, József Attila sgt. 26.
Képzés időpontjai:
2024. október 4. / 2024. október 18. / 2024. december 6.
2025. január 10. / 2025. február 14
Képzés min./max. létszáma: 10 fő

Részvételi díj: nincs
Regisztráció, jelentkezés: https://eatk.hu/vpbu/vpbukezdolap.html

forrás: AM Erdőrendezési/Erdészeti Főosztály

Előző cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – térinformatika

Következő cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – EUTR/EKÁER




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version