FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdész szakszemélyzeti képzés – szeptember 13.

SITE-VIEWER használata címmel az Alföldi ASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerinti akkreditált választható kiegészítő képzést hirdetett a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére. (20 kreditpont, Szeged)

Képzés akkreditációs száma: VKK-2024-00291 (20 kreditpont)

A képzés tárgya a SiteViewer 3.0 program, mely a SOE ERTI klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében fejlesztett erdészeti döntéstámogató alkalmazása. Alapját az ERTI és az HUNREN ATK TAKI kutatói által szerkesztett, új digitális termőhely-térképek, a Climate EU adatbázis RCP 4.5 és RCP 8.5 kibocsátási forgatókönyveken alapuló ensemble klímamodelljének adatai, valamint az ERTI és az EMK együttműködésének eredményei adják. A program általános célja, hogy az erdőtervezésben és az erdőgazdálkodásban dolgozókat támogassa azzal, hogy országos léptékben nyújt tájékoztató információkat azokról a termőhelyi adottságokról 1 ha-os (100 x 100 m) felbontásban, amelyek a jelenlegi és a jövőbeli erdészeti hasznosítást meghatározzák. Ezzel az erdőtervezési és gazdálkodási folyamatokat támogatja, segítve a tervezési folyamat terepi munkafolyamatainak összeállítását.

A képzés célja az, hogy a résztvevők ismerjék meg a SiteViewer 3.0 programot és annak használatát. Legyenek képesek akár az adatbázisban szereplő, akár a saját felmérésből származó termőhelyi adatok alapján a termőhelynek megfelelő fafaj kiválasztására. Tudjanak erdőtelepítési tervbe illeszthető dokumentumot előállítani.

Képzés előadója:
Svéda Gergely Róbert

Előadások:
– Tananyagrész (1óra) – SiteViewer 3.0 program által használt termőhelyi adatok és azok forrásainak bemutatása, az egyes értékek értelmezése; a SiteViewer 3.0 program jelentősége a jövő erdőgazdálkodásában
– Tananyagrész (1óra) – SiteViewer 3.0 program funkcióinak bemutatása; Termőhelyértékelés a SiteViewer 3.0 program segítségével egy konkrét példán keresztül

Gyakorlat:
– 1) Gyakorlati feladat (2óra) – SiteViewer 3.0 program letöltése saját eszközre, funkciók áttekintése a gyakorlatban
– 2) Gyakorlati feladat (2óra) – Termőhelyi adatok lekérése egy adott helyre vonatkozóan a SiteViewer 3.0 program segítségével; Az egyes szcenáriók áttekintése az adott helyre vonatkozóan
– 3) Gyakorlati feladat (2óra) – Saját felmérésből származó termőhelyi adtok felhasználása a SiteViewer 3.0 programban; Erdőtelepítési tervbe illeszthető dokumentum létrehozása; A SiteViewer 3.0 program egyéb funkcióinak áttekintése (szaporítóanyag forrás)

Képzés óraszáma: előadás: 2 óra gyakorlat: 6 óra

Képzés helyszíne: 6721 Szeged, József Attila sgt. 26.
Képzés időpontja: 2024. szeptember 13-tól kezdődően több alkalommal
Képzés min./max. létszáma: 10 fő

Részvételi díj: nincs
Regisztrációs, jelentkezés:

forrás: AM Erdőrendezési/Erdészeti Főosztály

Előző cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – augusztus 5.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version